Teknolojiye en çok yatırım yapan ülkelerin başında gelen Türkiye’de, özellikle X ve Z kuşağına hitap eden uzaktan ödeme sistemleri, Covid-19 ile beraber ciddi bir yükseliş yaşadı. HardwareLab’a verilen ve HardwareLab’ın topladığı bilgilere göre ödeme sistemi şirketleri geçen yılı yüzde 550’ye varan büyümelerle kapattı, bir tek şirketin müşteri sayısı 10 milyona yaklaştı. Ödeme sistemlerinin CEO’larının açıklamasına göre, evde kal dönemlerinde verilen siparişler, temassız alışverişin zorunluluk haline gelmesi ve uzaktan çalışma ile para göndermenin artması, fintech sektörünü büyüten etmenler oldu.
Eve söylediğiniz yemek, online alışveriş sitesinden sipariş ettiğiniz ayakkabı, kafeden aldığınız kahve. Hepsini ödemenin yolu paraya çıkıyor. Ama artık fiziki paraya gerek yok. Hesap bilgilerinizle ve uzaktan ödemenin getirdiği avantajları kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Türkiye’de ödeme sistemleri teknolojileri giderek artıyor. Ödeme sistemlerini kullanan kişi sayısı da her geçen gün yükseliyor. Türkiye’nin önde gelen fintech markası Papara’nın CEO’su Ahmed Faruk Karslı, şu değerlendirmede bulundu:
“2020’nin başından itibaren tüm kartlarımızı yeniledik ve temassız özelliği olmayan bir kart çıkarmadık. Dört farklı renk seçeneğine sahip Papara Lite Card, isme özel hazırlanan Papara Black Card ve internet harcamalarında anında ve ücretsiz oluşturulan Papara Sanal Kart’ı kullanıcılarımıza sunduk. Yine aynı şekilde bir prestij göstergesi olan ve premium özelliklere sahip Türkiye’nin ilk ön ödemeli metal kartı, Papara Metal Card’ı tanıttık. Papara Card kullanıcı sayımız 12 kat arttı ve 1 milyonu aştı. Yeni özellikler geliştirmeye devam ettik. Bölüştür özelliği, fatura ödeme, harcama takip grafikleri, döviz işlemleri gibi birçok özelliğimizi yine bu dönemde geliştirdik. Geçtiğimiz sene kısa sürede edindiğimiz başarılarımızın tescillendiği bir yıl oldu. Dünyanın en prestijli girişimci ağlarından Endeavor’un düzenlediği panelde, Türkiye’den seçilen 68. Endeavor girişimcisi olduk. KMPG ve H2 Ventures tarafından her yıl yayınlanan Global Fintech 100 Listesinde yer almaya hak kazandık. PSM ve VISA tarafından ise Türkiye’de yılın girişimi olarak seçildik. ‘Finansal Özgürlük’ temalı reklam filmlerimizi yayınladık ve 10 milyondan fazla izlenmesi ile birlikte büyük bir başarı yakaladık. İstanbul Marketing Awards’ta ‘Geleneksel Marka İletişimi Kategorisinde’ Gold ödülün sahibi olduk. Ayrıca şahsi olarak Ekonomist dergisinin belirlediği ‘40 Yaş Altı 40 CEO’ arasında yer almaya layık görüldüm.”
Birçok marka ile anlaşma
Papara’nın büyümesini sürdürdüğünü anlatan Karslı , şunları söyledi: “Kullanıcılarımızın gereksinimleri yönünde sağladığımız ürün ve hizmetler işlem hacmimizin 4 kat büyümesine ve 6 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmamızı sağladı. Son 1 yıldır AppStore ve Google Playstore’da 4,8 Rating ile finans uygulamaları arasında ilk 5’te yer alıyoruz. 50 milyon TL yatırım hedefleyerek başladığımız yılı 100 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla kapattık, istihdam hedeflerimizi de iki katına çıkardık. Geçen sene elde ettiğimiz başarılar sayesinde 2021 yılına güçlü başladık ve bugün itibarıyla 8,7 milyondan fazla kullanıcıya fayda ve hizmet sağlayan bir konuma geldik. Son iki senedir hızla evrimleşen harcama alışkanlıklarına tam anlamıyla cevap verecek çözümler üreterek yol haritamızı şekillendiriyoruz. Tabii bunda teknolojik gelişmelerin finans dünyasına etkisinin payı da oldukça yüksek.Yılın ilk günlerinden itibaren 10’dan fazla yeni özelliği kullanıcılarımızla buluşturduk ve birçok marka ile anlaşma yaparak hizmet alanımızı genişlettik. Özellikle Cashback programı ile kullanıcılarımızın hemen hemen her alanda tasarruf yapabilmelerini sağlamak için birçok marka ile işbirliği yaptık, yenilerini eklemeye de devam ediyoruz. Temassız ödeme yöntemlerinin yükselişe geçtiği bu dönemde QR kod ile ödeme ve kullanım alanının yaygınlaşması için sahaya indik ve birçok kafe, büfe ve taksi ile anlaşarak Papara üzerinden QR kod ile ödeme almalarını sağlamaya başladık. Kısa bir süre önce de yabancı uyruklu kullanıcılarımız tarafından heyecanla beklenen İngilizce dil seçeneğini kullanıcılarımıza sunduk. Ayrıca PTT ve banka ATM’lerinin yanı sıra Teknosa ve CarrefourSA ile işbirliği yaparak para yatırma süreçlerinde kullanıcılarımıza yeni seçenekler sunduk. Daha senenin başında olmamıza rağmen Webrazzi ödüllerinde yılın FinTech Şirketi seçildik.”
QR ciddi bir paya ulaşacak
Uzaktan ödeme konusunda popüler uygulamalar hakkında bilgi veren Ahmed Faruk Karslı “Pandemi dönemi, kullanıcıların online alışverişe daha da fazla yönelmesi ile birlikte fiziksel kartlara göre çok daha güvenli olan sanal kart kullanımı yoğunlaştı. Bir diğer yandan temassız ödemelerde hem güvenlik hem de pratik olması açısından QR kod ile ödeme yöntemi bu dönemde hızlı bir adaptasyon sürecine girdi. Biz de bu dönemde QR ile ödeme özelliğini geliştirerek yaygınlaşması için çalışmalar yaptık. Böylece QR kod uygulaması taksi yolculuklarında, kitapçılarda ve kafelerde kişilerin temassız ve güvenli ödeme yapabilmesinin konforunu yaşatmaya başladı. İleride QR kod gibi yenilikçi ödeme yöntemlerinin ve sanal kart gibi uygulamaların daha da yaygınlaşarak ciddi bir paya erişeceğini ön görüyorum. Bu trendin takip etmektense önünde koşmayı tercih ettiğimiz için bu konuda çok sayıda geliştirmeyi planlarımıza dahil ettik. Artık kullanıcılarımız sadece bir sanal kart ile yetinmek yerine farklı kanallarda kullanabilecekleri sanal kartlar yaratarak ve uygun şekilde isimlendirerek harcamalarını hem daha güvenli gerçekleştirebiliyor hem de hangi sanal kartının nerede kullanıldığını kolayca takip edebiliyor. Teknolojinin finans sektörüne yön vermesi, çevresel ve toplumsal etkenler hayatımızı şekillendirirken yeni, hızlı ve kolay harcama yöntemlerinin çıkmasında da etkili olacaktır” bilgisini verdi.
Kuyruklar ortadan kalktı
Bu dönemde Ödeal ise cepte POS uygulaması ile ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre, 81 ilde 64 sektörde hizmet vererek, 50 bin üye işyerine yaklaşma başarısı gösterdi. Ayrıca, işlem sayısını yüzde 274 ve işlem hacmini yüzde 124 artırdı. Ödeal’ın toplam üye işyeri sayısının yüzde 79’unu bireysel girişimciler ve şahıs şirketleri; geri kalan yüzde 21’lik kısmını ise limited şirketler ve kooperatiflerle, dernekler oluşturuyor. 7 yıl gibi kısa bir zaman içinde, özellikle bir start-up’tan lider firma haline gelme başarılarına dikkat çeken Ödeal Kurucu Genel Müdürü Fevzi Güngör; “İnsanlığın ortalama 100 yılda bir karşılaşabileceği küresel bir salgının, gelirler üzerinde oluşturduğu baskıya rağmen, geçen sene olduğu gibi hizmet/ürün geliştirmelerimize ve dijital iyileştirmelerimize ara vermeden devam ettik. Geçen sene 3. çeyrek sonunda hizmete sunduğumuz reyonda mobil ödemeyi sağlayan ve mağazalardaki kasa kuyruklarını ortadan kaldıran Ödeal API bunun çok başarılı bir örneği oldu. En güçlü kasımızın, alışveriş ve finansal teknoloji ekosistemlerini, birlikte ve başarılı bir şekilde okumamız olduğuna inanıyorum. 2014 yılında sektöre, cep telefonlarını POS cihazına dönüştüren bir teknoloji ve ürünle girmemiz bunun en somut kanıtıdır.” dedi.
Yeni ürünler gelecek
Ödeal’ın 2021 sonu ve gelecek hedeflerinden de bahseden Güngör, “Bankalar ve büyük kurumlarla işbirliği stratejik hedefimizde aynı hızla ilerleyeceğiz. Anımsanacaktır, bugüne kadar, Halkbank, Türk Telekom ve Şekerbank ile önemli işbirlikleri gerçekleştirdik. Ayrıca üye iş yeri sayımızda 50 bin barajını hızla aşmak ilk hedeflerimizden birisi. Dayanıklı tüketim malları ve elektronik ürünlerin satın alınması aşamasında tüketicilerin nakit ihtiyacını hızlı olarak çözümlemeleri için “Kredi-POS” ürünümüzü geliştirmeye devam ediyoruz. Bu ürünümüz ile alışveriş esnasında kredi alımını kolaylaştırarak, üye işyeri ve müşterileri için ürettiğimiz çözümlerimize bir yenisini daha eklemiş olacağız. Bununla birlikte, Cepte POS ürünümüze QR ile ödeme, ses ile ödeme gibi farklı ödeme seçenekleri de ekleyerek, ödeme alma yöntemlerimizi zenginleştiriyoruz. 2021 öncelikle dijital sistemlerin etkisini çok kuvvetli hissedeceğimiz bir yıl olacak. Ayrıca Açık Bankacılık ile ilgili gelişmelerin iyice ısınmasını bekliyorum. Bankalar ile ödeme kuruluşlarının çalışma şartlarının açık bankacılık kapsamında, fiyat ve teknik standart açısından belirlenmesini bekliyoruz. Bu yenilik, açık bankacılığı ülkemizde yayılması için olmazsa olmaz bir durum. Ödeme sistemleri açısından nakit olgusunun kalkması için bir sürü sebep vardı ama hijyen, pandemiyle birlikte hepsinden kuvvetli bir şekilde gündeme girdi; bu gelişme devam edecek. Bunu hem üye işyerlerimizin hacminde hem de yeni kart kabulüne geçen işyerlerinin miktarında görüyoruz. Özellikle uzaktan ödeme teknolojilerinin ve fintekin önü son derece açık. Ama dijitalleşme, uzaktan çalışma altyapısı, yüksek hızlı internet erişimi, sağlık teknolojileri gibi çok sayıda farklı alandaki yatırımlar da öne çıkacaktır” dedi.
Puan biriktirme imkanı
Finansal teknoloji ve siber güvenlik alanlarında teknoloji üreticisi ve ihracatçısı olarak faaliyet gösteren inventiv’in CEO’su Zafer Şafak Tokcanlı, bilişim haftası nedeniyle ödeme sistemleri alanındaki gelişmelere dikkat çekerek dijital cüzdan ve mobil POS kullanımlarındaki artışa dair açıklamalarda bulundu. Tokcanlı, bilişim haftası nedeniyle ödeme sistemleri sektörüne yön veren dijital cüzdan ve mobil POS kullanımlarının yükselişini değerlendirdi: “Nakit para kullanımının hızla terk edildiği, online alışverişlerin ve alışverişlerde mobil cihaz kullanımlarının günden güne arttığı bir dönemdeyiz. Kullanıcıların satın alma ve ödeme alışkanlıklarının eskisi gibi olmayacağını biliyoruz. Temassız ödemeler, dijital cüzdan kullanımları ve mobil ödemeler gelip geçici bir trend değil. Aksine dijital cüzdan ve mobil POS trendi yükselmeye devam edecek.” Değişimin gerisinde kalmak istemeyen şirketler için dijitalleşmenin tam zamanı olduğunu ifade eden Tokcanlı, “inventiv olarak ödeme sistemleri dünyasının geçirdiği bu dönüşüme yeni nesil ödeme çözümlerimizle yön veriyoruz. Üye iş yeri ağı olan, kapalı devre ödeme sistemine ihtiyaç duyan kurumlara kendi markalarına ait dijital cüzdan servisi sunuyoruz. inventiv’in modüler ödeme çözümleri arasında yer alan dijital cüzdan servisi Walvent ile markaların sistemine ve akıllı telefonlara dijital cüzdan özelliği ekleyerek firmaların müşterilerine kendi cüzdanını sunmasını sağlıyoruz. Yalnızca iki gün içinde firmaların sistemine entegre edilebilen Walvent sayesinde müşteriler cüzdanlarına kredi ve debit kartlarından para yükleyebiliyor, aynı cüzdandan harcama yapabiliyor. Ayrıca bu harcamalara göre para veya puan biriktirebiliyor” dedi.
Büyümede çığır atladı
Türk mühendislerinin geliştirdiği ödeme kuruluşu PayTR, 2021 yılının ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre işlem adedinde yüzde 560, işlem tutarında ise yüzde 153 büyüdü. 2020 ile 2021 yıllarının ilk çeyrekleri karşılaştırıldığında en çok satış artışı görülen kategoriler; yüzde 261 ile kadın hazır giyim, yüzde 148 ile aksesuar ve konfeksiyon, yüzde 107 ile evcil hayvan mağazaları, yüzde 93 ile muhtelif ev eşyaları, yüzde 87 ile bilgisayar ürün ve hizmetleri, yüzde 83 ile kozmetik ve yüzde 23 ile kitapçılar oldu. Pandemiyle birlikte tüm sektörde dijitalleşmenin ön plana çıktığını söyleyen PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul; “2020’nin ilk üç aylık verileri ile 2021’in ilk üç aylık verilerine baktığımızda pek çok sektörde dijitalleşmenin ön plana çıktığını ve toplam perakende içinde online perakende hacminin büyük bir artış gösterdiği görüyoruz. Pandeminin etkisi hem online alışverişlere hem de tercih edilen kategorilere yansıdı. 2021 yılı, dijital dönüşümün aynı hızla devam edeceği bir yıl olacak. 2021 yılında hedefimiz 6 milyarlık bir hacme ulaşmak” dedi.