Tüketici cepte yurt dışı üretimi dedi, yerli modellere şans vermedi

Türkiye’de en çok satan 10 cep telefonunu sıralayan Hardwarelab’ın incelemesine göre, telefon alırken fiyattan çok özelliğe bakıyoruz. Telefon satışında ise Uzakdoğu pazarının büyük ağırlığı bulunuyor.

Ülkemiz cep telefonu kullanama konusunda oldukça mahir. Uygulamalar, oyunlar ve evde kal döneminde işlerin de halledilmesi için devreye giren özellikler sayesinde cep telefonları Türkiye’de en çok satan teknolojik ürünler arasında birinci sırada yer alıyor.

Yerli markalar üst sıraya çıkabilirler

Peki, Türkiye’de en çok hangi telefon modelleri satıyor? Hangi markaların pazardaki üstünlüğü devam ediyor? Hardwarelab’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de cep telefonu kullanıcıları marka takıntısını bir türlü aşamamış durumda. Casper, Vestel, General Mobile’ın tüm modelleri, Xiaomi’nin ise bazı modelleri Türkiye’de üretiliyor. Önümüzdeki günlerde Samsung, Honor, Oppo ise bazı modellerini Türkiye’de üretmeyi düşünüyor.

Buna karşın Türk malı olmayan ürünler satışta ön planda. Bunda birçok markanın Türkiye pazarında sarsılmaz yabancı üretimdeki kalite algısının da payı hayli büyük. Türk tüketicisi hala yurt dışında üretilen teknolojik ürünlerin daha sağlam ve uzun ömürlü olduğunu düşünüyor. Bu nedenle kaliteli ürünlerine rağmen Vestel, Casper ve General Mobile telefonları istenilen satış rakamına ulaşamıyor. Gerçekte ise Vestel, Casper ve General Mobile’ın Türkiye pazarı için ürettiği oldukça dayanıklı, kaliteli ve birçok özelliğe sahip telefonları bulunuyor. Yine de marka algısı nedeniyle Türkiye’deki tüketiciler bu ürünlere mesafeli yaklaşıyor. Xiaomi’de ise durum farklı. Türkiye pazarında hayli sevilen markanın yerli üretim telefonlarına da ilgi yüksek. Yerli üretim sayısının artmasıyla beraber Xiaomi modellerine ilginin daha da artacağı öngörülüyor.

Özellikler ön planda

İlk on sıralamasında en çok satan cep telefonu için 8.500 TL verilirken, son sıradaki telefon için ise 3.200 TL veriliyor. Fakat telefon sıralamasını oluşturan farkı fiyat performans oluşturmuyor. Burada cep telefonları arasında üçüncü sıradaki markanın satış bedeli 3.300 TL iken, 7. sıradaki telefonun fiyatı ise 3.900 TL. Burada görüldüğü üzere tüketici cep telefonu alırken fiyatını değil, özelliklerini ön planda tutuyor. Özelliği fazla olan telefon, fiyatı yüksek olsa bile çok satanlar listesindeki yerini alabiliyor.

Uzakdoğu ağırlığı var

Çok satan telefonlar listesinde yüzde 40 ile Samsung ağırlığı görülüyor. Yine yüzde 20 ile onu IPhone takip ederken, Xiaomi de diğer yüzde 20’lik payı oluşturuyor. Bu bakış açısı ile cep telefonu pazarının yüzde 60’ı Uzakdoğu, yüzde 20’si ise ABD pazarının elinde bulunuyor. Yakın gelecekte Türkiye’de üretime geçen telefonların da listeye girmesi ile en çok satan telefon sıralamasının değişmesi beklenebilir.

İşte Türkiye’de en çok satan cep telefonları şöyle sıralanıyor:

Marka                                                 Fiyat

IPhone 11, 128 GB                            8.500

IPhone 11, 64 GB                              8.000

Samsung Galaxy M31s 128 GB        3.300

Samsung Galaxy M21 64 GB            2.600

Samsung Galaxy M51 128 GB          3.800

Reeder P13 Blue Max 64 GB            2.020

Xiaomi Redmi 9c 64 GB                   2.700

Poco X3 NFC 128 GB                      3.900

Samsung Galaxy M11 32 GB            2.400

Xiaomi Redmi Note 8 128 GB          3.200