Google da mavi tık dönemi başlatıyor

Twitter’de kullanıldıktan sonra diğer sosyal medya platformlarında da orijinal hesap anlamına gelen ama platformun adı X’e dönüşünce para ile satılan mavi tık, yine orijinal hesap anlamına gelecek şekilde kullanılmaya hazırlanıyor. Bu sefer Google, şirketlerin orijinal olduğunu göstermek için mavi tık kullanımını test etmeye başladı. Sistem büyük şirketler için geçerli olacak.

Google, kullanıcıların güvenilir siteleri ayırt etmesine yardımcı olmak amacıyla arama sonuçlarında mavi tik işaretini test ediyor. Bazı kullanıcılar Google arama sonuçlarında belirli web sitelerinin yanında mavi tik işaretlerinin göründüğünü fark etti. Bu yeni işaret, kullanıcıların belirli sitelerin güvenilir olduğunu ve gerçekten ilgili işletmeye ait olduğunu anlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Mavi tikin üzerine gelindiğinde ise kullanıcıya, “Bu simge gösteriliyor çünkü Google’ın sinyalleri bu işletmenin söylediği işletme olduğunu gösteriyor” mesajı görüntüleniyor. Bu ifadeye göre, Google, ilgili sitelerin kimlik doğrulamasını yaparak kullanıcılarına güvenli bir tarama deneyimi sunmayı amaçlıyor. Özellikle Microsoft, Meta, Epic Games, Apple, Amazon ve HP gibi büyük markaların web sitelerinde görülen bu doğrulama işaretleri, Google’ın güvenlik önlemlerini bir adım ileri taşımak istediğine işaret ediyor.

Sadece büyük markalar doğrulanacak iddiası

Google’ın bu yeni özelliği test ettiğini doğrulayan bir Google sözcüsü, Mashable’a yaptığı açıklamada, “Müşterilerin çevrimiçi ortamda güvenilir işletmeleri belirlemelerine yardımcı olacak özellikleri düzenli olarak deniyoruz ve şu anda Google’da belirli işletmelerin yanında onay işaretleri gösteren küçük bir deneme yürütüyoruz” dedi. Ancak bu özelliğin hangi ölçütlere göre uygulandığı ve genel kullanıma ne zaman sunulacağı henüz netlik kazanmış değil. Google’ın bu doğrulama işaretini hangi sitelere uygulayacağına dair detaylar şimdilik belirsiz. Şirket, büyük ve bilinen markalarla başladığı bu doğrulama sürecini gelecekte daha küçük işletmelere ve hatta kişisel web sitelerine kadar genişletebilir. Ancak bu durum, doğrulama sürecinin nasıl işleyeceğine ve hangi kriterlere göre belirleneceğine bağlı olacak.