Yazar Aylin Güney’in baştan sona macera ve tutku içeren ilk romanı Teyel, Dağhan Külegeç Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Ege’de küçük bir şehirde yaşayan üniversite mezunu, evli, çocuklu ve yaşadığı yere uyum sağlayamamış Serap, kendine oluşturduğu kilerden bozma kütüphanesinde turuncu renkli kişisel gelişim kitabına başlar. Ardından da Serap’ın okuduğu metin canlanır ve 7 ayrı karakter kendini bu kitabın bölümlerini fark ya da inkâr ederek okurken bulur. Böylece Serap’ın hayali mi yoksa gerçekte mi olduğu iç içe geçen bir kurguda, 7 farklı karakter, 7 farklı yaşamı aynı kitabın karakteri olarak yaşamaya başlar.
Edebiyat dünyasında daha önce öyküleriyle yer alan Aylin Güney, bu kez modern tarzda yazılmış ilk romanı TEYEL ile okurun karşısında. Seçkin kitap zincirleri ve online satıştaki yerini alan Teyel, okurlardan hayli ilgi gördü. Dağhan Külegeç Yayınları etiketiyle Hakan Akdoğan’ın Genel Yayın Yönetmeliği’nde yayınlanan Teyel, dünyayı anlamak için başvurulan kişisel gelişim kitapları üzerinden insanların iç dünyasını anlatan çok katmanlı bir roman.
Teyel, Kütahya’da yaşam süren Serap’ın hikayesiyle başlıyor. Mütevazı kitaplığında okuma ve yazmaya kendini veren Serap, sadece kendine ayırdığı bu dünyada turuncu renkli bir kişisel gelişim kitabını okumaya başlar ve bizleri Aylin Güney’in Teyel adlı metni ile tanıştırır. Kendisiyle ilgili keşifler yapan yetişkin bir erkek, konuşmadığı babasının cenazesi için gittiği huzurevinden dönen öğretim görevlisi, erkeklerle arasına keskin mesafe koyan bir edebiyat öğretmeni, ceza sebebiyle kitap okuyan liseli, küçük çocuğunu ve eşini eski aşkı için terk eden genç bir adam, gece İstanbul sokaklarında seyyar arabasıyla nohut pilav satan bir başkası ile uzun yol kamyon şoförü ve sevgilisinin yolları, Serap’ın okuduğu kişisel gelişim kitabında birleşir. Birbirine alt metinlerle bağlı olan karakterler, bu modern roman Teyel’in sürpriz final bölümüyle bir araya gelir.
Kişisel gelişim kitaplarının popülerliği üzerinden, okurlara yaptığı olumlu ve olumsuz etkilerin Aylin Güney’in yarattığı kurgu ile hikayelerin birbirine teyel ipliği ile bağlandığı roman, Türk edebiyatının yeni nitelikli modern metinleri arasında yer alıyor. Teyel’deki karakterlerin hepsi, göründükleri kişiler olmanın yanında olmak istedikleri kişinin hayatı için de verdikleri mücadeleden geri durmadıklarını okura gösteriyor. Bir ilk roman olmasına karşın, karakter yaratımı ve olay örgüsü başarısıyla Aylin Güney, edebiyat dünyasında uzun süre kalıcı olacağının işaretini de Teyel ile vermiş oluyor.
Aylin Güney Kimdir:
1972 Ankara’da dünyaya geldi, ODTÜ İstatistik Bölümü’nü bitirdikten sonra bankacılık sektöründe İnsan Kaynakları ve Dijital Bankacılık bölümlerinde çalıştı. Kurumsal iş yaşamından ayrıldıktan sonra birkaç iş kurma tecrübesi edinmiş ve yeni şeyler denemeye, bu yolda devamlı öğrenmeye devam ediyor. Çocukluğunda içine yerleşen kontrol memurunu atlatmak için çeşitli yollar arayan Güney, kendini rahat bırakabildiği son yıllarda yoga ve yaratıcı yazarlık konularında çalışmaya başladı. Evli ve iki çocuk annesi olan Güney bir eğitim gönüllüsü olarak, Okul Destek Derneği’nde İK Direktörü olarak çalışmakta ve Yoga Eğitmenliği yapmaktadır. Güney’in Umut (2018) ve İhanet (2019) isimli kolektif öykü kitaplarında iki öyküsü yayınlandı. Teyel, yazarın ilk romanı.