Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye’nin alternatif pazarlarından olan Tayland ve Vietnam’a toplamda ortalama 50 milyon dolar olan otomotiv ihracatını artırma hedefiyle dijital sektörel ticaret heyeti düzenledi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye’de son 15 yılın üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin dünyadaki güvenilir tedarikçi konumunu güçlendirmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Pandemi nedeniyle geçen yıl yüz yüze etkinliklerini iptal ederek öncelikle Meksika, Almanya ve İngiltere’ye dijital sektörel ticaret heyeti toplantılarına imza atan OİB, 2021 yılının ilk toplantısını ise alternatif pazarlardan Vietnam ve Tayland’a gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği ile düzenlenen ve 5 Şubat’ta sona erecek olan Vietnam-Tayland Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programında firmalar, webinarlar ve ikili görüşmelerle bu iki ülkeyle ticaretin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde gerçekleşen programın açılışına; Vietnam/Hanoi Ticaret Müşaviri Burak Cihan Ürkmez, Tayland Ticaret Müşaviri Öykü Ünal, EVAT Başkan Yardımcısı Sanpetch Tangsawapark ve Vietnam Endüstri ve Ticaret Bilgi Merkezi Direktör Yardımcısı Dinh Bao Linh ve VEAS Direktörü Viny Nguyen da katıldı. Açılışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrisi olarak 2021 yılının bir bölümünde daha etkinliklerin dijital olarak devam edeceğini, pandeminin seyrine göre de yüze yüze etkinliklere yıl içerisinde başlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bu Yıl İhracat Hedefi 30 Milyar Dolar
Türkiye otomotiv endüstrisinin pandemi öncesindeki üç yıllık ihracat ortalamasının 30 milyar dolar olduğunu hatırlatan Baran Çelik “2020 yılı ihracatımız 25.5 milyar dolara gerilese de, 2021 yılında hedefimiz tekrar 30 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olacak. Yıllık 2 milyon adetlik üretim kapasitemiz ve 1.5 milyon adetlik araç üretimimiz ile dünyada 14’üncü, AB ülkeleri arasında ise 4. büyük motorlu araç üreticisi konumundayız. Ayrıca Avrupa’nın 3. büyük ticari araç üreticisiyiz. Otomotiv endüstrimiz açısından ihracatımızdan yüzde 75 pay alan AB ülkelerinin önemi yadsınamaz. Ancak alternatif pazarların önemi özellikle kriz dönemlerinde daha fazla ortaya çıkıyor. Güneydoğu Asya ülkelerinin öneminin her geçen yıl arttığı bir dönemde bölgenin önde gelen ülkeleri Vietnam ve Tayland’a yönelik gerçekleştireceğimiz etkinlikler büyük önem arz ediyor” dedi. Tayland’ın 10 milyar doların üzerinde otomotiv ithalatı olduğunu, Vietnam’ın da 100 milyona yaklaşan nüfusu, hızla büyüyen otomotiv pazarına rağmen düşük araç sahipliği oranı ve artan otomotiv yatırımları ile otomotiv için önemli potansiyel barındıran ülke olduğuna dikkat çeken Baran Çelik, her iki pazara yönelik olarak şunları söyledi: “Bölgesinin en büyük motorlu araç üreticilerinden olan ve çok sayıda otomotiv firmasının yatırımına ev sahipliği yapan Tayland, 2 milyon adedin üzerinde üretim rakamı ile dünyanın 11. büyük motorlu araç üreticisi. Ülke, ticari araç üretiminde ise dünyada 6.sırada. Diğer taraftan, Tayland’daki iç pazar büyüklüğü de 1 milyon adedin üzerinde seyrediyor. Tayland’ın 10 milyar doların üzerinde otomotiv ithalatı da bulunuyor. Vietnam ise 250 bin adetlik üretimi ve 300 bin adede ulaşan iç pazarı ile önemi giderek artan bir ülke. Ülkede üretim yapan OEM’lerin sayısı sürekli artıyor. Vietnam 100 milyona yaklaşan nüfusu, hızla büyüyen otomotiv pazarına rağmen halen düşük araç sahipliği oranı, düşük işçilik maliyetleri dolayısıyla artan otomotiv yatırımları ile otomotiv endüstrisi açısından önemli bir ülke konumuna geliyor. Ülkeye yapılan yatırımların önümüzdeki yıllarda da devam etmesiyle ülkedeki iç pazarın ve otomotiv üretiminin hızla artması bekleniyor. Tayland ve Vietnam’a yönelik otomotiv ihracatımız yılda yıla değişim göstermekle birlikte toplamda ortalama 50 milyon dolar olarak gerçekleşiyor. Her iki ülkeye de otomotiv ihracatımız tedarik endüstrisi ağırlıklı yapılıyor. Ancak ülkelerin bu rakamlardan çok daha büyük potansiyel barındırdığını söyleyebiliyoruz. Biz önümüzdeki dönemde Türkiye, Vietnam ve Tayland sektör temsilcileri arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine ve karşılıklı ticaretin de giderek artacağına inanıyoruz.”
İkili İş Görüşmeleri 5 Şubat’a Kadar Sürecek
Başkan Çelik’in ardından konuşan Vietnam/Hanoi Ticaret Müşaviri Burak Cihan Ürkmez de Vietnam ile olan ticari ilişkilerimize ve ülkenin otomotiv sektörüne dair bilgilendirmede bulundu. Vietnam otomotiv sektörünün genelde montaj sanayisi olduğuna değinen Ürkmez, sektörün yıllık büyüme beklentisini ise yüzde 6 olarak açıkladı. Vietnam’ın otomotiv ithalatındaki toplam rakamın 800 milyon dolardan 2 milyar dolara çıktığını belirten Ürkmez, bu verinin tersine Türkiye’den ithalatının ise düştüğünün altını çizdi. Toplam araç satışlarının yüzde 70’inin yolcu taşımaya mahsus araçlar olduğunu ifade eden Ürkmez, başlıca tedarikçilerin Tayland, Endonezya, Japonya, ABD ve Güney Kore olduğunu söyledi.
Tayland Ticaret Müşaviri Öykü Ünal ise 2021’de üretimde yüzde 3 ila 4’lük bir büyüme beklentisi olduğunu belirtirken, tedarik zincirinin içten yanmalı motorlara yönelik olduğunu ifade etti. Türkiye ve Tayland arasında süren Serbest Ticaret Anlaşmaları Müzakerelerinin gelecek adına fırsat olduğunu söyleyen Ünal, Japon yatırımcıların Tayland’da ağırlığının fazla olmasının ise bu ülkeyle yapılan ticarette bir zorluk teşkil edebileceğini vurguladı.
EVAT Başkan Yardımcısı Sanpetch Tangsawapark ve Vietnam Endüstri ve Ticaret Bilgi Merkezi Direktör Yardımcısı Dinh Bao Linh ve VEAS Direktörü Viny Nguyen’ın sunumu ve soeu-cevap bölümü ile programın açılış bölümü sona erdi. 5 Şubat’ta sona erecek programın diğer günlerinde Taylandlı ve Vietnamlı firmalar ile Türk firmalar arasında online ikili iş görüşmeleri yapılacak.