Fiyatlar arttı yerli turist yurt dışına kaydı

Tatil Sepeti, geçtiğimiz yaz aylarında tüketicinin tercihlerindeki değişimi masaya yatırdı. Sektörün veri bankası haline gelen Tatil Sepeti’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, bu yıl özellikle enflasyonun etkisiyle iç pazarda fiyatların arttığını, bu sebeple de yurt dışı turlara ve KKTC’ye taleplerde daha büyük artışlar yaşandığını kaydetti. Karayal, “Fakat özellikle yurt dışı turlarda ve KKTC’de hedeflerimizin de çok üzerinde büyüme gerçekleştirmiş olduk. Yurt içinde ise Antalya ve Muğla her zamanki gibi en çok tatilci gönderdiğimiz 2 ilimiz oldu. Alt bölge olarak da bu sene Antalya’da Side ve Alanya, Ege’de ise Bodrum ön plana çıktı diyebiliriz. Yurt dışı turlarında ise Balkanlar, Mısır, Dubai ve Orta Avrupa ülkeleri tercih edilse de şirket olarak neredeyse dünyanın her noktasına satış yapma başarısını gösterdik.” dedi.

Türkiye’nin en büyük turizm portalı Tatil Sepeti, geçtiğimiz yaz döneminde Türkiye’nin tatil alışkanlıklarını masaya yatırdı. Son 20 yılda milyonlarca kişinin tatilini planlamak için Tatilsepeti.com’u ziyaret etmesi sayesinde, sektörün en önemli veri bankası olarak geçtiğimiz yaz döneminde tatilcilerin tercihlerindeki değişimleri ortaya koydu.

Fiyat artışları iç pazarı etkiledi!

Şirket olarak yüzde 100 misafir memnuniyeti anlayışıyla yurt içi – yurt dışı turdan uçak biletine hatta araç kiralamaya kadar kapsamlı bir hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam eden Tatil Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, bu yıl özellikle enflasyonun etkisiyle iç pazarda fiyatların arttığını, bu sebeple de yurt dışı turlara ve KKTC’ye taleplerde daha büyük artışlar yaşandığını kaydetti. Tatil Sepeti olarak yurt içinde bekledikleri büyüme oranlarına ulaştıklarını ifade eden Kaan Karayal, “Fakat yurt dışı turlarda ve KKTC’ye geçtiğimiz yıllara oranla çok daha yüksek oranda büyüme gerçekleştirmiş olduk. Yurt içinde ise Antalya ve Muğla her zamanki gibi en çok tatilci gönderdiğimiz 2 ilimiz oldu. Alt bölge olarak da bu sene Antalya’da Side ve Alanya, Ege’de ise Bodrum ön plana çıktı diyebiliriz” dedi.

Yurt dışında Balkanlar, Mısır, Dubai ve Orta Avrupa gözde!

Yurt dışı turlarındaki durumu da özetleyen Kaan Karayal, “Özellikle Balkanlar, Mısır, Dubai ve Orta Avrupa ülkeleri tercih edilse de şirket olarak neredeyse dünyanın her noktasına satış yapma başarısını gösterdik. Bu sene belli dönemlerde vize problemi yaşanması sebebiyle vizesiz turlara da talepler arttı. Sharm El Sheikh, Budva, Balkan turları yoğun şekilde tercih edildi. Deniz tatili yapmak isteyen üst segment müşteri grubu, Sharm ve Dubai’deki her şey dahil otelleri tercih etti. Balkan turlarında genelde ekstra turlar ve akşam yemeğinin dahil olması tercih edilmesinde önemli etken oldu” diye konuştu.

Yakın lokasyonlarda yüzde 50’lik artış var!

Galataport’un açılması ile birlikte İstanbul kalkışlı cruise gemilerinin, alternatif tatil seçeneği olarak değerlendirildiğine işaret eden Kaan Karayal, şöyle devam etti: “Mısır’ın diğer bölgelerine kapıda vize hizmetinin devreye girmesiyle birlikte, tarihi gezinti yapmak isteyenler Kahire-Luxor-Sharm-Hurghada turlarına ilgi gösterdi. Kültür turlarında durum biraz daha farklı oldu. Deprem sonrası GAP turları neredeyse durma noktasına geldi ve diğer bölgeler için artan ulaşım maliyetleri rakamların yükselmesine sebep oldu. Ağustos sonu itibarıyla da yakın bölgelere talep diğer yıllara oranla yüzde 50’lik bir artış göstermeye başladı. Başta Sapanca – Abant – Bolu gibi bölgelerde kısa süreli tatile talep arttı.”

Tatil Sepeti’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, okulların açılmasıyla birlikte sonbaharı bekleyen müşteri grubunun ise Ege Bölgesi’nde özellikle Marmaris ve Bodrum’a, Antalya’da ise Kemer ve Belek gibi lokasyonlara yöneldiğini de dile getirdi.