Kendi ürününü imal eden firmaların, satış yapmak isteyen ama ürünü olmayan girişimcilerin ve satıcıların kendi mağazasın açarak 1 gün içinde e-ticarete başlamasını sağlayan Mağazanolsun, 2024 finansal verilerini açıkladı. Yılık gelirini yüzde 333 oranında artıran Mağazanolsun, 2024’te 150 bini aşkın müşteriye ulaştı. Aynı zamanda satıcıların gelir elde etme süresi de 6 aydan 2 aya indi. 400 yeni satıcıyı ekosisteme dahil eden marka, yurt dışı açılımını da gerçekleştirerek Fornium.uk markasıyla Türk markalarını İngiltere pazarına taşıdı. 2025 yılı hedefini satışlarda yüzde 100 artış hedefi ile 300 bin müşteriye ulaşmak olarak belirleyen Mağazanoğlsun’un Kurucu Ortağı Kubilay Çil, yeni yılda hedeflerinde İngiltere’nin yanında Avrupa ve ABD’de eBay, Amazon ve Walmart’ta satışa başlamak olduğunu söyledi.
Türkiye e-ticaret ekosistemi son yıllarda pazaryeri, mağaza, ürün ve ciro kategorilerinde istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Bu yükseliş üretimden depolamaya, paketlemeden lojistiğe, yazılımdan pazarlamaya kadar trilyonlarca TL’lik büyüklüğe sahip sektörleri de doğrudan etkiliyor. Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nun verilerine göre ülkemizde e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115.15 artarak 1.85 trilyon TL’ye (77.8 milyar dolar) yükseldi. İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 22.25 artarak 5.87 milyar adet olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre e-ticaret sektörü 2024 yılını 3.4 trilyon TL (98.4 milyar dolar) büyüklük ve 6.6 milyar adet işlemle kapatması bekleniyor. 2025 yılında ise rakamın 4.5 trilyon TL’ye çıkması, işlem sayısının ise 7 milyara ulaşması hedefleniyor. Bir başka ifade ile Türkiye’deki her 5 üründen 1’i e-ticaret ile satılıyor.
İndirimler e-ticareti coşturuyor
Yükselen e-ticaret alışkanlıklarına paralel olarak ülkemizde 47 bin 143 e-ticaret sitesi bulunurken, e-ticaret yapan işletme sayısı ise 559 bin 412 olarak kayıtlara geçiyor. Bu sayıya da her geçen gün yüzlercesi ekleniyor. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapmanın kolaylığı, ürün çeşitliliği, fiyat karşılaştırma olanağı, yorum özellikleri ve ülke genelinde 40 saat içinde ulaşan kargo sistemi e-ticaret hacmini geliştiren en önemli avantajlar olarak sayılıyor. Bunun yanında e-ticaret şirketlerinin de yıl içinde gerçekleştirdiği sevgililer günü, Ramazan ve Kurban Bayramı, yaz tatili, okula dönüş ve kasım ayı indirim kampanyaları ile tüketici alışverişini e-ticaret şirketlerinden yapma eğilimini gösteriyor.
Ciroda rekor artış yaşandı
E-ticaret ekosisteminden pay almak isteyen tedarikçiler ve satıcılar bu noktada yeni ve inovatif girişimlerle daha fazla ciro elde etme yoluna gidiyor. Türkiye’de ve yurt dışında yerli markaların ürünlerini daha çok alıcı ile buluşturmak için e-ticarette uzman ekip tarafından kurulan TekKart Bilişim Hizmetleri A.Ş.’nin yeni nesil e-ticaret sitesi Mağazanolsun, 2024 yılı finansal verilerini açıkladı. Daha önce hiç e-ticaret sitesinde mağaza yönetmemiş kişilerin 24 saat içinde kurulumu hazır, yönetimi basit sistem e-ticaret mağazaları ile satışa başlamayı mümkün kılan Mağazanolsun, 2024’te önemli bir büyüme kaydetti. Marka yıllık cirosunu 2024 yılında yüzde 333 oranında artırmayı başardı.
Mağaza sayısı 3.000’e yükseldi
2024’ü 150 bini aşkın müşteri ile kapatmaya hazırlanan Mağazanolsun’da satıcı sayısı da yükseliş kaydetti. 2024 yılında çalışanlar, ev kadınları ve emeklilere sattıkları ürünlerin yüzde 40’ına kadar gelir elde etme imkanı sunan Mağazanolsun böylece 400 yeni girişimciyi daha e-ticaret ile tanıştırarak aktif mağaza sayısını 3.000’e taşıdı.
Gıda takviyesi ve yöresel ürünler ilgi odağında
Mağazanolsun’da “Gıda Tavkiyeleri”, “Kozmetik”, “Temizlik Ürünleri”, “Organik Gıda”, “Yöresel Ürünler”, “Takı ve Aksesuar” ile “Giyim ve Moda” gibi onlarca farklı kategorideki ürün sayısında da ciddi artışlar yaşandı. 2023’te 40 bin olan satılan ürün rakamı 2024’te 200 bine yükselterek bu alanda yüzde 500’ü aşan artış sağlandı. Mağazanolsun’da mağazası bulunan satıcılar Türkiye’nin 81 şehrine satış gerçekleştirirken, 2024 yılında en çok satış yapılan ilk üç il İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler oldu. Bu illeri sırasıyla Manisa, Van, Ordu, Samsun, Kütahya ve Gaziantep izledi.
İngiltere pazarına giriş yaptı
2024 yılında yurt dışı açılımını da gerçekleştiren Mağazanolsun, hedef pazar stratejisi çerçevesinde İngiltere’ye yatırım gerçekleştirdi. Fornium.uk adıyla e-ticaret markasını hayata geçiren Mağazanolsun, Türk markaları için sterlin kazancı sağlayacak İngiltere pazarında önemli bir yatırıma imza atmış oldu.
2 ay içinde gelir elde etme fırsatı
Mağazanolsun Kurucu Ortağı Kubilay Çil, 5 yıl önce hayata geçirdikleri sistemin e-ticaret ekosistemine dahil olmak isteyen ama bunun için hangi ürünü satacağını aynı zamanda pazaryeri yönetimini bilmeyen girişimcilere önemli bir fırsat sunmayı amaçladığını söyledi. Genel Müdürlük görevini üstlendiği TekKart’ın kuruluşu Mağazanolsun’un Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ Teknokent’te faaliyetlerini sürdürdüğünü aktaran Kubilay Çil, e-ticarete olan yoğun ilgiden kendi ürününü imal eden markalar aynı zamanda çalışanlar, ev kadınları, emekliler ve satış yaparak gelir elde etmek isteyen herkesin yararlanması için çalıştıklarını kaydetti. “2023 yılına göre 2024’te mağaza açan girişimciler elde edilen bilgi birikimi ve başarılı örnekler sayesinde daha hızlı gelişim sağladılar ve mağazalarından gelir elde etme süresin 6 aydan 2 ay seviyesine çekmeyi başardılar” dedi.
Dünya devleri ile çalışmayı planlıyor
Mağazanolsun’un Türkiye e-ticaret ekosistemine yeni bir renk ve hareket getirdiğini aktaran Kubilay Çil, markanın 2025 hedeflerini şöyle sıraladı: “2025 yılında, yeni çağın yeni iş modeli olarak görülen e-ticaretin Türkiye’de daha fazla kişiye düzenli gelir sağlaması için 3 bin olan mağaza sayımızı 5 binin üzerine, 150 bin olan müşteri sayımızı ise 300 bin rakamına taşımak için çalışacağız. Sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de ihtiyaç olan her şey dahil e-ticaret modelimizi, Fornium markası ile yer aldığımız İngiltere’den sonra Avrupa ve Amerika’ya da taşımayı planlıyoruz. Öte yandan çok önemli bir başka gelişmeye daha imza atacağız. Türkiye’de Trendyol, Cimri gibi entegrasyonlarımıza yurtdışında Amazon, eBay, Walmart seçeneklerini de dahil etmeyi hedefliyoruz.”