Yapay zeka ile işletmelerin bakımını verimliliğe ayarladı

Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen Task360, işletmelerin bakım süreçlerini dijitalleştirerek ve mobil çözümlerle destekleyerek bakım yönetiminde kolaylık sağlıyor.  CMMS (Bilgisayarlı Bakım Yönetim Sistemi) ve EAM (Kurumsal Varlık Yönetimi) çözümleri sunan Task360, operasyonel verimlilik, maliyet tasarrufu ve risk azaltma gibi önemli avantajlarla işletmelere değer katıyor. Sektörün deneyimli isimlerinden, Task360’ın Kurucusu Berkhan Esmer, HardwareLab’in sorularını yanıtladı. Esmer, bu sistem ile yapay zeka ve mobiliteyi bir araya getirdiklerini söyledi.

Task360’ın Kurucusu Berkhan Esmer, yarattıkları yeni süreçle ilgili sorularımızı yanıtladı. Sistemin gelişimini ve kullanımını anlatan Esmer  şu  yanıtları verdi:

Onlarca deneyimin ardından sistemi kurduk

Taks360’ın yazılımı geliştirme sürecinden bahsedebilir misiniz?

Pargesoft’un kardeş şirketi icitech, Guest Service ismi ile, otel misafirlerinin otele girdiği andan sonra istek ve taleplerini iletebildikleri bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulama çok olumlu geri dönüşler aldı. Mobil cihazlar üstünden, kolay kullanımı ve otel çalışanlarının hızlı aksiyon alabilmesine olanak vermesi ile, sektörün önde gelen uygulamalarından biri olmuştu. Buradaki memnuniyet sonrası, en çok beğenilen, hızlı aksiyon aldırma ve talepleri kolay oluşturma özelliğini sadece otellere değil, tüm sektörlere sunabiliriz dedik. Özellikle, üretim sektöründe bakım onarım işlemleri için, tesis yönetimi yapan firmalarda görevlendirme ve vardiya işlemleri için, sağlık kurumlarında hijyen ve yönetmeliklere uyum için yapılması gerekenleri yönetebilmek için, daha geniş kapsamlı Task360 ürününü geliştirmeye karar verdik.

Kapsam belirleme ve yazılım içeriği konusunda, yılların ERP ve Dijital Dönüşüm uzmanı Gökhan Mercanoğlu’nun olduğu, geliştirmenin başında ise çok iyi ve deneyimli bir geliştirmeci olan İbrahim Çobani’nin olduğu bir ekip ile geliştirmelere başladık. 2000’lerin başından beri hem üretim hem hizmet sektöründe onlarca proje yapan ekibin deneyimleri ile süreçleri çıkardık. Ayrıca piyasada olan ve belli büyüklüğe erişmiş yazılımları inceledik. Çoğu yazılımın son teknolojiler ile çok desteklenmediğini gördük. Fonksiyonalite olmasına rağmen, günümüz mobil teknolojilerini, bu süreçlerin içine, çok iyi yediremediklerini gördük. Mobil çözüme olan düşkünlüğümüz ve yeteneğimiz ile, tüm ekranları ve alanları cep telefonundan kullanılacak şekilde tasarlamaya başladık. Sistemin hızlı çalışması için son teknolojiye göre bir mimari tasarladık. Cep telefonlarından koca fabrikaların bakım onarımını yürütebilecek bir sistem geliştirdik. Ve tabii ki yapay zeka. Çağımızın en büyük değiştirici gücü olan yapay zeka uygulamamızın içinde önemli bir yer kaplıyor. Kullanıcı, çalışan, müşteri  ya da denetleyicilerin çok kolaylıkla talep açabildiği, konuşarak ya da sorunun fotoğrafını çekip yükleyebildiği bir geliştirme yaptık. Fotoğrafı inceleyen yapay zeka, nesnenin ne olduğunu algılayıp, sorunun ne olduğu hakkında fikir yürütüp, hem problemi tanımlıyor hem de ne yapılması gerektiği hakkında önerilerde bulunabiliyor. Task360 en büyük farkını, mobil teknoloji ve yapay zekanın efektif kullanımı ile sağlıyor.  

Beklenmedik arızaların önüne geçiliyor

Task 360 işletmelerin bakım süreçlerine nasıl yardımcı oluyor?
Temelde neleri yapıyor?

Task360, bir fabrika, tesis ya da mekanın; arızi, önleyici ya da kestirimci bakım ihtiyaçlarının, en doğru ve optimum şekilde karşılanmasını sağlıyor. Hem kullanım sırasında oluşan problem ve arızaların kaydedilip, arızi bakımların yapılması, tekrar çalışır hale getirilmesi için; hem de beklenmedik anda arıza yapmaması için, planlı bakımların belirlenip uygulanmasını sağlıyor. Çoğu işletme yaptığı işe göre, kullandığı makine ya da ekipmanların özelliğine göre, ya da tesislerinde verdikleri hizmete göre bu tür günlük, haftalık, aylık, periyodik bakım yapıyorlar. Kapasitenin teorik kapasiteye en yakın olacak şekilde kullanılması önemli. Makinalar üretim yaptığı, tesisler açık olduğu oranda fatura kesip, gelir elde edebilirler. Planlı olmayan bir duruş, gelir kaybına neden olacaktır. Bu gelir kaybı yaşanmasın diye mümkün olduğunca her şeyin çalışır olması önemli. Task360 maksimum kapasite için yapılması gereken planlı bakımları tanımlayıp, gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Ayrıca planlı olsun, arızi olsun bir bakım işi açıldığında, bu işin yakinen takip edilmesini, ilgili birimlere bilgilerin iletilmesini, yapılan işin gerçek zamanlı olarak sisteme girilip ilgili kişilerin bilgisine sunulmasını, kullanılan malzemelerin kayıt edilip, stok kontrolünün yapılarak, minimum stok altına düşmüş malzemelerin sipariş edilmesini sağlar.

Kullanılan malzeme ile işçilikleri de kaydederek, muhasebe yazılımlarına bakım maliyetinin hesaplanması ve ilgili masraf merkezlerine kayıt edilmesi için bilgileri toplar. Buna bakılarak ileriye yönelik kararla alınır. Bakımın azı da çoğu da zarardır. Az yaparsınız ani arızalar çıkar ve planınızı bozar, kapasitenizi düşürür ve gelir kaybına sebep olur. Fazla bakım yaparsanız, gereksiz maliyet oluşur, satacağınız ürünün fiyatını yükseltir ve rekabet dezavantajı oluşturur. Bu nedenle maliyet kayıtları, arıza kayıtları, toplam duruş süreleri takip edilerek en doğru bakım periyotlarının bulunması önemlidir. Task360, veri biriktikçe, yapay zeka kullanımı ile bu tür analizleri de yaparak, işletmeye en optimum periyodik bakımları önerebilecektir.

Bakım onarım personelinin de yapması gereken işleri topluca görerek, kendi iş planlarını yapmalarına yardımcı olmaktadır. Mobil cihazından ne yapması gerektiğini görür, yaptıklarını girebilir, farklı bir durumla karşılaşır ve başka bir uzmanlığa ihtiyaç olduğunu fark ederse hemen o uzmana görevlendirme açıp, o anda müdahaleyi sağlayabilir. Anlık mesajlaşma, görüntü işleme ile herhangi bir yerdeki uzman ya da yapay zekanın desteği her zaman yanındadır.

Tüm dünyaya hitap edecek şekilde kuruldu

Bu sistem sadece Türkiye’de mi kullanılıyor yurt dışına ihracı söz konusu mu?

Bu sistem şu anda Türkiye’de ilk müşterilerinde kullanılıyor. Ancak hedefimiz yurt dışı pazarı. Artık bilgi işlem yazılımları tüm dünyaya hitap edecek şekilde geliştiriliyor. Yazılımımızda İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca desteği bulunmakta. Türkiye büyük pazar olmasına rağmen, yeni bulut teknolojilerinde, daha fazla kullanıcıya ulaşarak, toplam maliyeti düşürmek ve fiyat avantajı sağlamak çok önemli. Bizim çözümümüzde bulut üstünde çalışıyor ve ne kadar çok kullanıcı olursa, hizmetlerimizi o kadar uygun fiyatla sunabiliyoruz. Çok kullanıcı için de, yurt dışı pazarını da mutlaka hedeflemek gerekiyor.

Arıza sıklıkları kontrol ediliyor

İşletmeler en çok hangi noktada sorun yaşıyor ne tür yardımlar talep ediyor 2025 yılında bu alanda neler yapılması planlanıyor?

İşletmeler genelde elindeki makine, cihaz, tesis, oda vs. envanterini takip etmekte, buralarda yapılması gereken periyodik bakımları dokümante etmekte, zamanı geldiğinde bu planlı bakımları yapmakta, yapılan arızı ya da planlı işlere ait kayıt ve maliyet tutmakta zorlanıyorlar. Genelde işi bilen bakım onarım personeli tarafından yerine getirilen bu işlere ait kayıtlar Excel’lerde ya da defterlerde kalır ve analiz edilip bakımların optimize edilmesi ya da ekipmanların değiştirme kararlarının verilmesi mümkün olmayabilir. Bir bakım onarım amiri için bu bilgiler çok önemli. Arıza sıklıkları nelerdir, bu arızalara nasıl müdahale edildi, ne kadar işçilik ve malzeme kullanıldı bunları bilirse, ya planlı bakımları değiştirebilir ya da ekipmanın yenilenmesi için onay sürecini başlatabilir. Ya da bir arıza oluştuğunda bunun bilgisi kendisine geç ulaşabilir. En doğru müdahale yöntemini bilemeyen kişilerce ilk işlemler yapılabilir. Arızalara en kısa zamanda ve en doğru şekilde müdahale edilmesi için de task360 önemli bir araç.

2025’te sisteme en çok kullanılan ekipmanlara ait hazır bakım prosedürlerini yüklemeye ve kullanıcıların minimum veri girişi yapmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca yapay zeka kullanımını artıracağız. Sistemde biriken veriler üzerinden kestirimci bakım yeteneklerini arttırmayı hedefliyoruz. Yapılacak işlere ait videolar ve üretici firmaların sitelerinden yayınladıkları güncelleme ve bilgilendirmeleri direk sistemlerimize almak gibi hedeflerimiz var.