PS5 Pro PS5’in yerine “duygusal” nedenlerle zor alacak

Aylar süren söylentilerin ardından Sony, güçlendirilmiş PS5 konsolunun üzerindeki örtüyü kaldırdı ve bu orta nesil “güncelleme”nin, bu Kasım ayında piyasaya sürüleceğini açıkladı. PS5 Pro’nun Türkiye’deki fiyat etiketi ve çok da fazla bir yenilik sunmaması nedeniyle klasik PS5’in yerini almasının zor olduğu görüşü hakim.

PS5 Pro -aynı PS4 Pro gibi- mevcut nesil ile bir sonraki nesil arasında bir ara adım olarak tasarlanmış durumda. PS5 oyun deneyiminde gözle görülür farkılıklar sunacak olan PS5 Pro’nun hitap edeceği kitleyle ilgili Mehmet Dumanoğlu, bu konsolu tercih edeceklerin görsel kaliteye ve detaylara dikkat eden özel oyunculardan oluşacağını belirtiyor.

Akıcı bir oyun deneyimi sunuyor

Mevcut PS5 (ve PS5 Slim) konsolunun temelleri üzerine inşa edilen PS5 Pro, üç temel özelliği hedefleyen, upgrade edilmiş dahili bileşenlere sahip ve çok hafif bir görsel yeniden tasarıma sahip. PS5 Pro, konsolun baş mimari Mark Cerny’nin “üç büyük” olarak adlandırdığı üç temel alanda PS5’e göre gelişme gösteriyor. Bunlardan ilki yükseltilmiş GPU. PS5 Pro, standart PS5 konsoluna kıyasla %67 daha fazla İşlem Birimi ve %28 daha hızlı belleğe sahip. Bu da %45’e kadar daha hızlı oyun işleme olanağı sağlayarak çok daha akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.

Bir sonraki yükseltme ise Pro’nun Gelişmiş Işın İzleme (Ray Tracing) özellikleri. Bu, ışığın daha da dinamik yansımalarını ve kırılmalarını sağlamakta. PS5 Pro’da Işınlar, temel PS5 konsolunun iki katı, hatta bazen üç katı hızda oluşturulabiliyor. Son olarak PSR Pro, PlayStation Spectral Super Resolution olarak da bilinen Yapay Zeka Görsel Yükseltme (AI-Driven Upscaling) özelliğine sahip. Bu özellik, görüntüleri keskinleştirmek ve netliği artırmak için makine öğrenimini kullanıyor. 

Mehmet Dumanoğlu, konsolun gelişmiş özelliklerinin özellikle PS5 oyunlarında “Performans” ve “Sadakat” modları arasında seçim yapmaya zorlanan oyunculara ilaç gibi geleceğini belirtiyor. “PS5 her ne kadar gelişmiş bir konsol olsa da halen oyunları yüksek çözünürlüklerde 60 FPS hızında görüntülemekte zorlanıyor ve bu da oyun yapımcılarını “Yüksek FPS-Düşük görsel kalite” veya “Düşük FPS-Yüksek görsel kalite” seçeneklerini oyuna eklemelerine neden oluyor. PS5 Pro ile birlikte birçok oyunun hem yüksek FPS değerlerinde, hem de görsek kaliteden ödün vermeden ekranlara taşınacağını düşünüyorum.” 

PS5 Pro mevcut PS5 oyunlarında olduğu gibi PS4 oyunlarında da “Game Boost” özelliğiyle performans iyileştirmeleri sağlayacak. Ne var ki Sony tarafından açıklanan bazı oyunlar, PS5 Pro İle Güçlendirilmiş özelliği taşıyacak. Bu oyunlar aşağıdaki gibi şekilleniyor:

  • Alan Wake 2
  • Assassin’s Creed: Shadows
  • Demon’s Souls
  • Dragon’s Dogma 2
  • Final Fantasy 7 Rebirth
  • Gran Turismo 7
  • Hogwarts Legacy
  • Horizon Forbidden West
  • Marvel’s Spider-Man 2
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • The Crew Motorfest
  • The First Descendant
  • The Last of Us Part II Remastered

Oyunfor Genel Müdür Mehmet Dumanoğlu, belirtilen oyunların oyuncular arasında son derece popüler olduğunu ve PS5 Pro ile bu şekilde bir desteğin sağlanmasıyla, bu oyunları daha önce oynamış kişilerin, bir de yeni konsolda aynı oyunları deneyimlemek isteyeceğini söylüyor.

Her ne kadar konsolun Türkiye fiyatı şu an için açıklanmamış olsa da Amerika’da 700{{tooLongContent}}rsquo;dan satışa çıkacak olan PS5 Pro’nun, PS5’in disk sürücüsü olmayan versiyonundan tam 300$ daha pahalı olacağı açıklanıyor. Bu da konsolun Türkiye fiyatı için şimdiden üzücü bir tablo çiziyor.

Tercih yolunda faktörler var

Mehmet Dumanoğlu PS5 Pro’nun bütçe dostu olmamasının, PS5 sahibi olan oyuncuların konsollarını değiştirme yolculuğunda zorlanmalarına neden olacağını belirtiyor. “PS5 Pro cezbedici bir konsol olmasına rağmen, yüksek fiyat etiketiyle PS5 sahiplerinin, konsollarını elden çıkartmadan kolayca alabilecekleri bir sistem olmaktan uzak. Daha önce PS5 sahibi olmayan ve sadece ekran başında keyifli vakit geçirmek isteyen oyuncular da PS5 Pro yerine PS5’i tercih edecek gibi görünüyor. Mark Cerny’nin de açıkladığı üzere PS5 Pro biraz daha “oyun ve görsel kalite düşkünü” oyuncuların tercih edeceği bir konsol olarak tasarlanmış ve bu da bir grup oyuncunun, fiyat etiketine bakmaksızın konsolu salonlarına davet edeceği anlamına geliyor.” diyor Mehmet Dumanoğlu ve ekliyor, “Konsolun Türkiye satış fiyatı, PS5 Pro’nun Türk oyuncular tarafından tercih edilip edilmemesi yolunda en belirleyici faktör olacak.”