Doyuyo çıtır tavuk ile Türkiye, Rusya ve Suudi Arabistan’da büyüyecek

Yeme içme sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli gurme çıtır tavuk markası Doyuyo, gerçekleştirdiği Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması ile tüketici tercihlerini ortaya koydu. Araştırma tüketicilerin hijyen ve hizmet kalitesini lezzetten daha fazla önemsediğini gösterdi. Buna göre yüzde 53, her hafta bir kızarmış tavuk yiyor. Doyuyo Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Kaya, yakında yeni yatırımlarla birlikte Doyuyo markasının Türkiye çapında büyüyeceğini şu anda Dubai’deki mağaza dışında Azerbaycan ve Suudi Arabistan ile Rusya pazarına da giriş yapacağını belirtti.

Yüzde 100 yerli sermaye ile Pardo Food çatısı altında hizmet veren, gurme çıtır tavuk markası Doyuyo, kızarmış tavuk kategorisinde tüketici tercihlerini ve alışkanlıklarını anlamak, bu tercihleri belirleyen faktörleri ortaya koymak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle, Türkiye genelinde 18-64 yaş arası 1000 kişi ile yapılan araştırma kızarmış tavuğun çok sevildiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan her 2 kişiden 1’i haftada en az 1 kez kızarmış tavuk tükettiğini belirtti. Her 2 kişiden 1’i kızarmış tavuğu beğenerek tükettiğini ifade etti. Katılımcıların %53’ü akşam, %31’i ise öğleden sonra kızarmış tavuk tükettiğini söyledi. Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması, 25-34 yaş grubunda öğlen yemeğinde tüketimi diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu da ortaya çıktı. Her 3 kızarmış tavuk tüketicisinden 1’i “a la carte” hizmetleri özellikle daha geniş seçenekler sunması nedeniyle tercih edildiğini de ortaya koydu.

Deneyen her 2 kişiden 1’i Doyuyo’yu tercih ediyor

Doyuyo’nun sadece 5 yaşında olmasına rağmen kısa sürede sektöründe önemli bir yer edindiğine dikkat çeken Doyuyo Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Kaya, Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’nın da bu başarıyı desteklediğini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre Doyuyo’nun akla gelen yerli fast food markaları arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Kaya, “Doyuyo, deneyen her 2 kişiden 1’inin kızarmış tavuk tüketmek istediği zaman en sık tercih ettiği marka… Bu sonuçlar bizim için gurur verici ve misafirlerimizi sadece lezzete değil, hizmet kalitesine, konfora ve kaliteye de doyurduğumuzun da bir kanıtı… Rakiplerimizden farklı olarak kızarmış tavuk ve burger lezzetini bir arada, fast- casual konseptinde tasarlanmış restoranlarımızda, masaya servis hizmetiyle sunuyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun ve Van’da; yurtdışında ise Dubai’de toplam 50 şubemizle misafirlerimize hizmet veriyoruz” dedi.

Şu anda en önemli odaklarının büyüme olduğunu belirten Kaya, bu çerçevede Türkiye’de ve yurtdışında yeni restoranlarla genişlemeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti: “Kişi başı tavuk tüketiminin çok yüksek olduğu Kuveyt, Azerbaycan gibi Türk Devletleri’nde de Doyuyo tanıtmayı ve yeni şubeler açmayı planlıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin dört bir yanında toplam 100 şubeye ulaşmayı ve Doyuyo’nun eşsiz lezzetlerini daha geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyoruz.”

Çıtır olmazsa yemiyoruz!

Katılımcıların %44’ü ideal kızarmış tavuğu, çıtır olarak tanımladı. Her 10 kişiden 1’i ideal kızarmış tavuğun çıtır ve içi sulu, yumuşak ve iyi pişmiş olduğunu belirtti. Tercihte öncelikli lezzet faktörleri ise çıtırlık, iyi pişmiş olması, sıcak servis edilmesi olarak sıralandı. Katılımcıların %62’si kızarmış tavuğun en cazip/ haz/ lezzet noktasını ise baharat ve marinasyon olarak tanımladı. Araştırma kapsamında tüketicilere kızarmış tavuk tüketirken yanında ne tercih ettikleri de soruldu. Her 3 tüketiciden 1’i (%74) kızarmış tavuğun yanında patates kızartması tercih ettiğini söyledi. En çok tercih edilen ikili yan ürün kombinasyonu patates kızartması ve sos iken (45%), her 4 kişiden 1’i (%41) salatayı da kombinasyonlarına dahil ettiğini ifade etti.

Erkekler acıyı seçiyor

Araştırma kızarmış tavuğun yanında en çok tercih edilen sosların ketçap ve mayonez olduğunu da kanıtladı. Ketçap ve mayonezi sırasıyla acı sos ya da sarımsaklı mayonez, ranch ya da hardal sos izledi. Katılımcılardan erkekler acı sosları, kadınlar ise ranch sosları daha fazla tercih ettiğini ifade etti.

Gençler AVM’ci, orta yaşlılar mangalcı

Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması, kızarmış tavuğun en çok AVM, restoran (%37) gibi mekanlarda ve evde (%30) tüketildiğini de gösterdi. Kızarmış tavuk kategorisinde tüketim %67 ile en sık satış noktalarında gerçekleşiyor. Araştırma 18-24 yaş arası tüketicilerin kızarmış tavuğu bir yemekten ziyade sosyalleşme aracı olarak gördüğünü de ortaya koyuyor. 18-24 yaş arası tüketicilerin% 37’si kızarmış tavuğu AVM’de/restoranda, 45-54 yaş grubunun ise %20’si açık havada tükettiğini ifade etti.

Gençler yakın temastan kaçınıyor

18-24 yaş arasındaki katılımcıların %82’si, kızarmış tavuk ürünleri bulunan restoranları ziyaret ettiğinde genellikle kendi kendine kasadan/kiosk’tan sipariş verdiğini belirtti. %74 aynı şekilde ödemeyi de kendi kendilerine yapmayı tercih ettiklerini ifade etti. Online siparişin ise 25-34 yaş arası tüketiciler arasında daha fazla tercih edildiği ortaya çıktı. Ankete katılan kadınlar %59 ile erkeklere göre online sipariş uygulamalarını daha sık kullandığını belirtti.

Kızarmış tavuğu sağlıklı buluyoruz

Araştırmaya katılanlardan kızarmış tavuğu sağlık açısından ele almaları da istendi. Her 2 katılımcıdan 1’i kızarmış tavuğu sağlıklı bulduğunu söyledi. Sağlık açısından en önemli kriterlerin kullanılan malzemeler ve protein miktarı olduğu da ortaya çıktı. Sağlık açısından ele alındığında her 2 tavuk tüketicisinden 1’i, genel olarak kızarmış tavuk tüketimini ve markaları “çok güvenilir” bulduğunu belirtti. Araştırma tüketicilerin hijyen, sağlık ve hizmeti; lezzet faktörlerinden daha fazla önemsediğini de gösterdi.