İPhone alırken pahalı ama satarken kazandırıyor

Her yıl olduğu gibi bu sene de Apple’in İPhone modelleri yenilendi. Apple, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran iPhone 16 serisini 9 Eylül 2024 tarihinde tanıttı. 20 Eylül 2024 tarihinde Türkiye’de satışa sunulacak telefonlarda ön siparişler başladı. iPhone 16 modeli 64.999 TL’ye satılırken, iPhone 16 Pro Max 1TB modelinin fiyatı ise 119.999 TL olarak belirlendi. Telefona bu kadar para verilir mi diyenler ve İPhone ile rakip telefonların da olduğunu söyleyenler sosyal medyada her yıl olduğu gibi bu sene de tartıştı. Peki telefon seçerken sadece ödeyeceğimiz parayı mı düşünmeliyiz? Günümüzde 2’nci el telefon satışları da çok yaygınlaştı. Yaptığımız araştırmaya göre eğer telefonunuz İPhone değilse, satın alırken ödediğiniz bedelin 3’te 2’sini satış sırasında kaybediyorsunuz.

Dünya genelinde 5.7 milyar kişi halihazırda aktif olarak cep telefonu kullanıcısı konumunda bulunuyor. Telefonların büyük bölümü ise eğlence, iş ve alışveriş için İOS ya da Android özellikli akıllı cep telefonlarından oluşuyor. Her yıl ortalama 1.4 milyar cep telefonu satışı gerçekleşirken bu rakam Türkiye’de ise yıllık 10 milyon adet düzeyinde seyrediyor. Cep telefonu pazarında büyük pastandan pay almak için önemli bir rekabet yaşanırken her yıl birçok yeni modeli tüketiciyle buluşturan markalar ise hem global hem de Türkiye ortalamasına göre satış sıralamasını şöyle oluşturuyor:

  • Huawei
  • Samsung
  • Apple
  • Xiaomi
  • Oppo
  • Redmi
  • General Moblie
  • vivo

3 dev rekabet halinde

Global ölçekte en çok satan cep telefonu markası uzun yıllar boyunca Apple’in İPhone modeli olarak kaldı. 2000’li yılların sonuna kadar tahtını kimseye bırakmayan İPhone daha sonra Güney Koreli teknoloji devi Samsung ve Çinli teknoloji devi Huawei ile sıkı bir rekabete girişti. Yıllar içinde Samsung ve Huawei, üst segment yani daha gelişmiş bir kamera, canlı ve parlak renklere sahip ekrana sahip pahalı modelleri ile İPhone satışlarını geçti. Buna rağmen hem dünyada hem de ülkemizde İPhone satın alma davranışları artarak devam ediyor.

İOS ve Android birbiriyle eşleşmiyor

Bunun bir sebebi Apple markasının McBook ve Apple Watch ürünlerinin birbiriyle olan erişim ve etkileşim gücünden geliyor. Evinde aynı zamanda Apple TV de bulunan tüketiciler dosya gönderip alma, verileri paylaşma ve kolay bağlanabilme özellikleri nedeniyle bu Apple ürünlerinden birin kullandığında diğer ürünlerini de Apple markasından seçme yoluna gidiyor. Çünkü Apple İOS işletim sistemini kullandığı için Android işletim sistemine sahip Samsung, Huawei, Oppo, vivo ve General Mobile gibi markaların giyilebilir cihazlarını tanımıyor. Aynı şey Apple Watch için Android cihazlarda da geçerli.

Pazar araştırması yaptık

Son dönemde elektronik ürünlere yapılan yatırımlar aynı zamanda bu ürünlerin ekran, kamera, kasasının yenilenmesi ile yeniden satışını da gündeme getirdi.2’nci El Telefon alım satımına ilişkin dünyada önemli bir pazar oluştu. Türkiye’de yeni yeni kurulmaya başlayan 2’nci El Telefon yani Yenilenmiş Telefon Pazarı için bir araştırma yaptık.

İPhone satışında kayıp daha az

Piyasada sıfır kutusunda İPhone 15 Pro Max 1 TB modelini piyasada en ucuz 91.199 TL’ye satın almak mümkün. Aynı telefonu satın aldıktan kısa bir süre sonra en iyi durumdayken satmak istediğinizde ise yenilenmiş telefon satın alan şirketlerden teklif almanız gerekiyor. Bu durumda verilen teklifler ise şöyle sıralanıyor:

61.650 TL

55.400 TL

Türkiye’de çok satan bir başka model ise İPhone 14 Pro Max 1 TB. Bu model ile piyasada en ucuz 75 bin TL’ye satın alınabiliyor. Aynı telefonu satmak istediğimizde ise verilen teklifler şöyle

50.000 TL

49.200 TL

48.600 TL

Samsung’da yüzde 50’si gidiyor

Her iki durumda da çok iyi korunmuş ve kullanılmış üstelik yeni çıkan İPhone modellerinin bir alt segmentini oluşturan iki ürün de piyasadaki en düşük satış fiyatının 3’te 2’lik bölümüne cep telefonu yenileme şirketleri tarafından satın alınabiliyor.

İPhone ile rakip olan diğer markalarda ise durum değişiyor. Samsung’un S24 Ultra 512 GB modelinin sıfırı piyasada en düşük 62.600 TL’ye satın alınabiliyor.

Ürünü bir süre kullanıp çok iyi durumdayken satmak istediğinizde ise aldığınız teklifler şöyle sıralanıyor.

31.050 TL

30.300 TL

Samsung’un İPhone’a rakip telefonu için gelen teklifler, telefonun sıfırının satış bedelinin yüzde 50’si olarak belirleniyor.

Huawei’de oran 3’te 1’e düşüyor

Piyasadaki en ucuz satış fiyatı 42.500 TL olan Huawei Mate 50 Pro ürünü de İPhone’un en yakın rakibi olarak görülüyor. Telefon için verilen 2’nci el fiyatları ise şöyle

18.060 TL

17.650 TL

 Huawei’in telefonu için gelen teklif ise satış bedelinin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturuyor.

Yenilenmiş telefona talep artıyor

Telefon satışı sırasında ekranın, kamerasının, kasasının iyi durumda olması, özellikle de pil şarjının yüzde 90 ve üzerinde hızlı şekilde dolması fiyatı artıran unsurlar. Her arıza ve bozulma ürünlerdeki fiyatları satış sırasında düşürüyor. Öte yandan kullanmadığınız ve yedek olarak tuttuğunuz telefonların ekonomiye kazandırılması için de dönüşüme gitmesi veya yenilenmesi gerekiyor. Bunun yanında büyük bir tüketici kitlesi yeni telefonlar çok pahalı olduğu için yenilenmiş yani 2’nci el telefon kullanıyor. Yenilenmiş telefonlara olan talep artarken, her marka ve her model telefonu bu işi yapan operatör ile işletmelerde bulmak ise mümkün. Yenilenmiş telefonlar 1 yıl garanti ile satılırken tüketicilere de fiyat avantajları sunuluyor. Aynı zamanda telefonlarını satmak isteyen ama kişisel bilgilerinin de çalınmasından korkan tüketiciler ise telefonlarının özel yazılımlarla silindiğini ve bilgilerin bir daha geri getirilmesinin mümkün olmadığını bilerek rahatlayabilirler.