Dünyada saniyede 61.400 fotoğraf çekiliyor

1826 yılında çekilen ilk fotoğraf karesiyle birlikte insanoğlu, “zamanı durdurma” ve anıları kalıcı kılma yeteneğini keşfetti. O günden bu yana, fotoğrafçılık yalnızca bir hobi ya da meslek değil, aynı zamanda bir iletişim aracı ve anıların korunmasında en değerli sanatlardan biri olarak varlığını sürdürüyor. Dünya üzerinde günde 5.3 milyar fotoğraf ve dakikada 3.7 milyon fotoğraf çektiğimiz bu sanatın en iyi şekilde yansıtılması için Canon tam 87 yıldır kullanıcılarına destek oluyor. 

Fotoğraf, insanların anlarını ölümsüzleştirdiği, duygularını ve düşüncelerini ifade edip yansıtabildiği bir sanat dalı olarak yüzyıllardır hayatımızda yer alıyor. Dünyada her saniye çekilen binlerce fotoğraf, insanların hikayelerini paylaşma ve dünyaya kendi gözlerinden bakma arzusunu yansıtıyor. Günlük hayattan karelerden, manzara, portre fotoğrafçılığına, makro ve vahşi yaşamdan, yemek ve moda çekimlerine kadar dünya üzerinde günde 5.3 milyar fotoğraf çekiliyor, bu da saniyede 61.400 fotoğraf* ediyor. 

Bugüne kadar yaklaşık 14.3 trilyon kare fotoğrafın çekildiği fotoğrafçılık sektöründe Canon, bu hikayeleri en iyi şekilde anlatmak için gelişmiş görüntüleme teknolojileri ve baskı çözümleri ile fotoğrafçılığın sınırlarını zorlamaya devam ediyor. 1937 yılında “Her eve bir kamera!” felsefesiyle marka yolculuğuna başlayan Canon, aynı yıl ürettiği 35mm ilk focal plane-shutter prototip kamerası Kwanon ile yüksek teknoloji ve yaratıcılıkla dolu başarı serüveninin ipuçlarını vermiş oldu. 

1940 yılında geliştirdiği ilk X-ray kamerasını takiben, 1958 yılında televizyon yayıncılığı için yeni bir lens geliştiren ve bu alanda da iddiasını kanıtlayan Canon, 1959 yılında ilk SLR kamerası olan Canon Flex’i piyasaya sürdü. 1987 yılında ise piyasaya sürdüğü ÊOS 650 tek lensli refleks (SLR) fotoğraf makinesi ve EF lensleri ile Canon, tüm dünyada fotoğrafçılık efsanesi haline gelen Canon EOS Sistemi’ni dünyaya tanıttı. 1987 yılından bu yana sektöre onlarca teknolojik yenilik kazandıran EOS Sistemi’nde 80 milyondan fazla fotoğraf makinesi ve 120 milyondan fazla EF Lens üretildi. Her zaman mükemmel çekimin peşinde olanların dört gözle beklediği modellerle EOS, tarihi boyunca dünyadaki en önemli anların yakalanmasına aracılık etti. 

Canon, Eylül 2018’den itibaren, son altı yıldır, Canon EOS R ile başlayarak EOS sistemini yeniden icat etti ve R Sistemi adıyla aynasız fotoğraf makineleri çağına yenilikler getirmeye devam etti. Bu tarih, Canon’un tam kare aynasız fotoğraf makineleri ve RF lensleri için yeni bir dönemin başlangıcı olurken Canon, o günden beri piyasaya sürdüğü yeni aynasız ürün serileriyle “Yarının fotoğraf makineleri için yeni standart” getirdiğini belirterek görüntüleme teknolojilerindeki iddiasını sürdürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde profesyonel fotoğrafçılık ve videograflığı ileri seviyelere taşımak için tasarladığı EOS R Sisteminin merakla beklenen yeni ürünleri EOS R1 ve EOS R5 Mark II’yi tanıtan Canon, her iki ürün de rakipsiz yüksek performansı, hızlandırılmış çekim görüntüleme sistemleri ve derin öğrenme destekli yardımcı teknolojileri sayesinde kullanıcılara gelmiş geçmiş en iyi iş akışı sürecini sunmayı vadediyor. 

Öte yandan fotoğrafçılıkla ilgili güncel veriler de oldukça dikkat çekiyor. 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 1.94 trilyon fotoğraf çekileceği öngörülürken bu rakam saniyede 54.000 fotoğrafa denk geliyor. Kamera teknolojisinin hem fotoğraf makineleri hem de akıllı telefonlarda gelişmesiyle bu sayının daha da artacağı, 2030’da ise dünya genelinde 3 trilyondan fazla fotoğraf çekileceği öngörülüyor. 

Teknoloji ilerledikçe, fotoğrafçılık da daha yaratıcı ve daha etkileyici hale geliyor. Yaratıcılığın sınırları zorlandıkça, her bir kare, anlatılmayı bekleyen yeni bir hikâyeye dönüşüyor. 1937’den bu yana hikaye anlatıcılığına ve görüntüleme teknolojilerini geliştirmeye yönelik tutkusundan aldığı ilhamla bu alanda yenilikçi çözümler sunmaya devam eden Canon, fotoğrafçılıkta vazgeçilmez bir rol üstleniyor. Geliştirdiği kameralar, lensler ve baskı çözümleri ile fotoğrafçılığın sınırlarını zorlayan Canon, fotoğraf sanatına gönül veren herkese teşekkürlerini sunarak; tüm fotoğraf severleri 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü’nü kutlamaya davet ediyor. 

*https://photutorial.com/photos-statistics/#:~:text=According%20to%20Photutorial%20data%2C%201.2,1%2C900%20photos%20on%20their%20phones.