Dijital oyun tasarımı ile yılda 83 bin dolar maaş imkanı

Üniversite tercihlerinde süre 4 Ağustos’ta tamamlandı. Fakat birçok bölüm açık kalan kontenjanları için yeniden öğrenci alacak. Bu noktada hangi bölümü seçeceğine karar veremeyenler için dijital oyun tasarımı çok iyi bir alternatif olarak görünüyor. HardwareLab’ın sorularına yanıt veren İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sakıp Efe Erdoğan, “Öğrencilerin, oyun dünyasının her yönünü ele alan kapsamlı ve disiplinler arası bir eğitim alıyor. Bu nedenle de dijital oyun tasarımı bölümü, yaratıcılığınızı ifade etmenin ve teknolojinin sunduğu sınırsız olanakları keşfetmenin mükemmel bir yolunu sunuyor. Bölümü seçenler yılda 83 bin dolara kadar maaş hakkı kazanıyor” dedi.

Öğrencilere oyun geliştirme sürecinin tüm aşamalarını öğretmeyi amaçlayan Dijital Oyun Tasarımı bölümü, yaratıcı düşünme, teknik beceriler ve oyun mekaniği konularında derinlemesine bir eğitim sunarak, öğrencilere hem görsel tasarım hem de programlama alanında sağlam bir temel kazandırıyor. Öğrencilerin oyun tasarımındaki yenilikçi yaklaşımlarını geliştirmelerine ve oyunların kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olan bu program hayal güçlerini kullanarak oyun dünyasında fark yaratmalarını sağlayan bir eğitim ortamı sunuyor.

Oyun dünyasının her yönünü ele alan kapsamlı ve disiplinler arası bir eğitim sunan İstinye Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı bölümü; bilgisayar, konsol ve mobil platformlarda dijital oyunların kültürü, tarihi, teknolojisi, üretim süreçleri ve tasarım konularında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için ideal bir program sunuyor. HardwareLab’ın sorularını yanıtlayan İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sakıp Efe Erdoğan  önemli bilgiler verdi.

Birçok alanda iş fırsatı var

Bu bölümden mezun olanlar ne kadar maaş alarak işe başlıyor?

Dijital Oyun Tasarımı bölümünden mezun olan öğrencilerin sadece Dijital Oyun sektöründe çalışmayacakları bir gerçek, mezun öğrencilerimizin portfolyoları, reklam, film, ve benzeri yaratıcı sektörlerde çalışabilecekleri düşünülerek çok amaçlı kullanıma uygun şekilde tasarlanmıştır. Bu sebeple sektör değişkenleri ile düşünülür ise belirli bir maaş ortalaması söylemek fazlası ile zor. Öğrencinin Dijital Oyun sektöründe işe başladığı öngörülür ise, kişisel yeterlilik ve Dijital Oyun sektöründe uzmanlaştığı pozisyon, sanatsal, tasarım, mekanik, kodlama gibi kullanabildiği araçlar ve kabiliyetleri gibi farklı değişkenler işe alımda ve verilecek ücrette fazlası ile değişkenlik göstermektedir. Bütün bu değişkenler çalışılacak olan ajans, stüdyo veya yapım şirketinin büyüklüğü, kurumsal ve maaş politikaları göz önünde bulundurulduğunda net bir maaş öngörüsü yapmak oldukça zordur.Fakat global olarak baktığımızda yeni başlayan bir Dijital Oyun tasarımcısının ortalama maaşları senelik 75,000 ile 83,000 bin dolar arasında değişmektedir.”

Sakıp Efe Erdoğan

Yüzde 80’lik istihdam imkanı söz konusu

İş bulabilme oranları nedir? Kaç mezun istihdam oluyor?

Dijital Oyun sektörü 1970’lerden beri hala büyümekte olan keşfedilmemiş birçok farklı alanı olan bir sektördür. Dolayısı ile deneyselliğe halen ihtiyaç duyulan bu alanın kanvasının büyük bir bölümünün hala boş olduğu için büyük bir hareket alanı bulunmaktadır. Özellikle entelektüel yapıya sahip, kalıplar dahilinde düşünmeyen, görsel külliyat, dijital oyun tarihi ve bilgisine sahip tasarımcılar bu alanda çalıştıkları projelerde kendilerine rahatlıkla; karar verici, insiyatif alan pozisyonlarda rahatlıkla iş bulabilirler. Mezun olan öğrencilerin iş bulmak için ellerindeki en önemli yaptırım aracı portfolyolarıdır, mezunların istihdamları ise portfolyolarının yeterliliği ile değişkenlik gösterebilir. Yeterli bir portfolyo ile mezun olmuş öğrencinin istihdam olasılığım ise oldukça yüksektir. Global olarak baktığımızda ise Dijital Oyun ve benzer sektörlerde mezunların istihdam oranı yaklaşık %80 olarak görülmektedir.

Açığı kapatmayı hedefliyoruz

İstinye Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı bölümünün, birçok mesleği ve disiplini bir araya getiren bir eğitim programı sunduğunun altını çizen Memduh Can Tanyeli ise, “Öğrencilerimizin dijital oyun tasarımı sürecinin tüm bileşenlerine dair farkındalık ve okuryazarlık geliştirmelerini istiyoruz. Bu kapsamda hem kantitatif hem de kalitatif düşünce ve yaklaşımlara ait üretim süreçlerine hâkim olacak şekilde eğitim alıyorlar. Öğrencilerimiz, eğitimleri boyunca projeler üretiyor, sınavlara giriyor ve dijital oyun tasarımı alanının bileşeni olan alt uzmanlıklara yönelik özel ilgi alanlarını geliştirme fırsatı buluyorlar. Dijital oyun tasarımı, yalnızca oyun yazılımı üretmek, hikâye yazmak veya görsel sanat çalışmaları yapmakla sınırlı olmayan, bütünleşik bir disiplin. Dijital oyun tasarımı bölümü öğrencilerimiz bu birleşik eylemleri yönetmeleri, uygulayacak ve tasarlayacak. İstinye Üniversitesi olarak, geleceğin dijital oyun profesyonellerini yetiştirerek, sektördeki nitelikli insan kaynağı açığını kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Oyun sektörü 400 milyar doları geçti

2024 itibariyle yaklaşık 450 milyar dolarlık bir değere sahip olan dijital oyun piyasasının, günümüzde dijital müzik ve sinema sektörlerinden daha büyük bir hacme ulaştığını ifade eden İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Memduh Can Tanyeli, “2030 yılında yaklaşık 3 milyar insanın dijital oyun tüketicisi olacağı öngörülüyor. Bu büyüme, sektörde nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacın da hızla artmasına neden oluyor. Sektörün yıllık büyüme hızının yüzde 8’e yakın olduğu göz önüne alındığında, dijital oyun tasarımı eğitimi almış profesyonellere olan talep de sürekli olarak artıyor. Sürekli gelişen ve yeniliklere açık bir alan olan dijital oyun sektörünün, yeni start-up’ların ve yatırımcıların ilgisini çektiğini aktaran Tanyeli, “Aynı zamanda mevcut prodüksiyon firmaları ve stüdyolar da büyümeye devam ediyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) başlattığı ve ilki 2025 yılında Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan Olimpik e-Spor oyunları, dijital oyunların toplumun geniş kesimleri tarafından ilgiyle takip edilen bir sektör haline geldiğini kanıtlıyor. Türkiye’deki dijital oyun tasarımı piyasasında nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç sürekli olarak artıyor. Şirketler, dijital oyun üretiminde uzmanlaşmış, üretim süreçlerinin her aşamasına hâkim ve bu mesleğin eğitimini almış profesyoneller arıyor. Bu bağlamda, dijital oyun kültürüne, tarihine, kuramına ve tasarım prensiplerine meraklı ve yetkin bireyler ön plana çıkıyor” dedi.