ICF Türkiye’nin yeni başkanı Beyza Erdem Balcı oldu

Koçluk mesleğinin global lider kuruluşu ICF’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye’nin (Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği/UPKD)  yeni yönetimi seçildi. Dernekte kadın yönetim alışkanlığı devam ediyor. 10 kadın, 2 erkek Koçtan oluşan yeni yönetim,  uzun yıllar ICF Türkiye yönetimlerinde yer alan Beyza Erdem Balcı (MCC) başkanlığında ilk iş olarak, her sene geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Koçluk Haftası’nı (ICW’24) başarıyla gerçekleştirdi. Etkinliğe, global kurumlarda da gündeme alınan koçvari yaklaşımlar, deneyim ve uygulamaya dayalı içerikler, yeni projelerin müjdeleri ve uygulanmaya başlanan yeni ‘müdürsüz’ ortak karar veren yönetimler ile Koçvari yaklaşım damgasını vurdu.

Uluslararası Koçluk Haftası (ICW’24)

Seçildikten sadece 1 ay içinde yeni yönetimin gerçekleştirdiği Uluslararası Koçluk Haftası (ICW’24) özellikle iş dünyasına önerdiği yeni yaklaşımlarla dikkat çekti. “Müdürsüz ortak akıl ve ortak karar veren yönetimlere doğru: İnsanokrasi (Humanocrasy)” oturumu; “Koçlukta Fark Yaratan Kurumlar” panel oturumu ve “Bilinmeyeni Kucaklamak: Süper Kahramanlardan Voltrana” oturumu, iş dünyasına önemli açılımlar sunmalarıyla dikkat çektiler. Ayrıca Hafta’da, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için düzenlenen “Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin” panelinde, ICF projelerinde yer alan gençler, koçluk kültürünün önemini farklı bakış açılarıyla vurguladılar. Panelde, gençlerden akranlarına, ‘Adapte Olmayan Geri Düşer’ mesajı öne çıktı…

Koçluk mesleğinin global lider kuruluşu ICF’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye’nin (Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği/UPKD), 2024-26 döneminde görev yapacak yeni yönetimi yapılan Genel Kurul’la seçildi. Uzun yıllar ICF Türkiye yönetimlerinde yer alan Beyza Erdem Balcı (MCC) başkanlığında görev yapacak yeni yönetim şu isimlerden oluştu: “Çiğdem Karadeniz-MCC (Başkan Yardımcısı ve Üye İlişkileri & Eğitim ve ICF Akredite Eğitim Kurumları YK Üyesi), Çağrı Bülbül-ACC (Genel Sekreter), Oya Fadıloğlu-PCC (Sayman), Tunçel Gülsoy-MCC (Projeler ve Araştırma Kurulu YK Üyesi), Serap Bostan-CPCC (Pazarlama ve İletişim YK Üyesi), Şahigan Gurbet-PCC (Mesleki İç Düzenleme ve Etikten sorumlu YK üyesi).” Rana Pender (PCC), Bengü Boyacıoğlu (ACC), Deniz Uludağ (ACC), Desire Cannon Canbaz ve Yasemin Karaçay (PCC) ise Yedek Yönetim Kurulu üyeleri oldular.

Uzun yıllardır ülke çapında ses getiren sosyal sorumluluk projeleri

Yeni Başkan ve yeni yönetim, vizyoner ve kapsayıcı bakış açııları ve dinamizmleriyle, STK ve Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine girerek koçluğun etkisi ve sundukları ile bireylere, kurumlara ve topluma fayda sunmaya devam ediyorlar. Gerek yıllardır devam eden, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) iş birliğinde “Kadınlarla El Ele”; Türk Eğitim Derneği (TED) iş birliğinde  “10.000 Genç Meşale Kariyer Koçluğu”; Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) iş birliğinde  “Eğitime Destek Geleceğe Yatırım”; Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK) iş birliğinde “Sesten Gönüle”; Unicef ile “Her Çocuk İçin Ben” ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF)ile “Kıvılcım” projeleri ve gerekse yeni başlayan “Gelecek Daha Net Gençlik Platformu” iş birliğinde “Gelecek Daha Net” projesi ve görüşmeleri devam eden başka projeler, hem yeni yönetimi hem de üyeleri heyecanlandırıyor. Bunları çok daha geniş kitleye duyurarak, akredite koçlar olarak daha çok etki ve fark yaratmayı hedefliyorlar.

Denetim, Disiplin ve Danışma Kurul Üyeleri  

Yapılan Genel Kurul’da ayrıca, Denetim, Disiplin ve Danışma kurulları da belirlendi. ICF Türkiye’nin yeni Denetim Kurulu; Kamil Murat Özlen (MCC), Yeşim Gürdere Erman (PCC), Figen Küçükkoner Kırca (PCC) ’dan oluştu. Özlem Kıy (PCC), Binnur Kayabey (PCC), Ece Aksu Armağan (MCC) ise Yedek Denetim Kurulu Üyesi olarak belirlendi.

ICF Türkiye 2024-26 dönemi Disiplin Kurulu ise, Filiz Gündoğdu (PCC), Cem Galip Kahveci (PCC), Ebru Dartar isimlerinden oluştu. Bozkurt Cendey (PCC), Beyhan Kılıçarslan (PCC) ve Mürşide Demirkol (PCC), Disiplin Kurulu Yedek üyeliğine seçildiler. Derneğin Danışma Kurulu ise, son dönem Başkanları Yunus Emre Şentürk (PCC) (2022-2024 Dönem Başkanı), Nuray Akmeriç (PCC) (2020-2022 Dönem Başkanı) ve Fatma Eser Ömeroğlu (PCC)’ndan (2018-2020 Dönem Başkanı) oluştu.

Danışma Kurulu Üyeleri, son 3 dönem ICF Türkiye Başkanları oldu.

Yeni Başkan Beyza Erdem Balcı, Koçluk mesleğinin uluslararası tepe kuruluşu ICF Türkiye Genel Kurul üyelerine, kendisini ve birlikte çalışacakları tüm kurul üyelerini bu göreve layık gördükleri için teşekkür ederek; “2016 yılından beri farklı yönetim kurullarında, bizzat çalışma kurullarında görev aldım. Oldukça başarılı işlere ve etkinliklere imza attık. Yeri gelmişken ICF Türkiye’nin tüm eski yönetimlerinde ve çalışma kurullarında görev almış tüm meslektaşlarıma, aldıkları sorumluluk için şükranlarımı sunuyorum. Elini taşın altına sokmanın tüm Koçların asli görevi olması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar görev almış tüm meslektaşlarım hizmet çıtasını sürekli yukarı taşıdılar ve yeni yönetim olarak sorumluluğumuz büyük. Ayrıca, ICF Türkiye olarak devamlılık gibi güzel bir meziyetimiz daha var. Örneğin önümüzdeki 2 yıl görev yapacak Danışma Kurulu üyelerimiz son 3 dönem başkanlarımızdır. Kendilerine tekrar sorumluluk aldıkları için özel olarak teşekkür ediyorum.” dedi. 

Güncel global anketler Koçluğun bilinirliğinin  arttığını, potansiyel ve performansı  artırmak için daha çok kullanılan bir yöntem olmaya başlandığını gösteriyor. 

Görev yaptığı süreler boyunca, ICF Türkiye’nin kabiliyetlerini, sahip olduğu üye birikimini ve taşıdığı katma değeri; kısacası yapabileceklerini ve kendilerinden beklenenleri gayet iyi bildiğini vurgulayan Beyza ERDEM BALCI , sözlerine şöyle devam etti: “ICF Global ve bazı bağımsız kuruluşlar tarafından dönemsel olarak yapılan güncel anket ve araştırmaların sonuçları; koçluğun, gerek bireysel gerekse kurumsal seviyede, dünya genelinde hem popülerlik kazanan bir meslek ve hem de pek çok alanda başarıyı artırmak için kullanılan bir yöntem olarak kabul gördüğünü ve kullanıldığını gösteriyor. Bu sonuçları tüm koçluk camiası ve meslektaşlarımız adına sevinç ve ümit ile karşılıyoruz. Ne mutlu bize ki, Türkiye’de de koçluk mesleğinin algısı ve önemi artmakta ve toplumumuzda koçluğa karşı bir farkındalık ortaya çıkmaya başlamış durumda. Ama ülkemizdeki tüm olumlu gelişmelere ve değişimlere rağmen koçluk alanında hala bazı zorluklar da bulunmaktadır. Bunların başında, profesyonel koçluğun yaygınlaşması ve kabul görmesi sürecinde yaşanan doğru bilgi ve farkındalık  eksikliği gelmektedir.”

Beyza Erdem Balcı: “Gerektiğinde etik nedenlerle hizmet vermeyi reddedebilmek önemli ve “merdiven altı” koçluğa dikkat”

Bazı kişilerin ve çevrelerin koçluğu hala bir lüks veya gereksiz bir hizmet olarak görebildiğini vurgulayan Balcı, şunları söyledi: “Bu nedenle, koçluk alanında farkındalık yaratmak ve toplumun bu konudaki algısını değiştirmek, yükseltmek, her zaman için aslı bir görevdir. Bizler, bu bilinç eksikliğini gidermeye gayret ederken, toplumdaki algıyı arttırmaya çalışırken, bir yandan da bizim “merdiven altı koçlar” dediğimiz kesime karşı dikkatli olunması, bu koç görünümlü işletmelerin veya kişilerin tuzaklarına düşülmemesini öneriyorum. Yani, koçluk hizmeti alacak kişi ve kurumların da bu noktada bilinçli olmaları, karşısındaki koçu araştırmaları, sorgulamaları gerekiyor ve bu en doğal hakları. Elbette biz koçların üzerinde de büyük bir etik sorumluluk var. Mesleğimizi icra ederken çok titiz ve dikkatli olmamız gerekiyor. Hassas bir alanda, yetkimizi ve bilgimizi aşan, kendi alanımız dışında kalan konular ve durumlar olduğunda, profesyonel koçlar olarak bu durumları fark edip, gerekli yönlendirmeleri yapmamız ve uygun görmediğimiz hallerde hizmet vermeyi reddetmemiz de oldukça önemli.”

Koçları sorumluluğa davet

Türkiye’de koçluğun, bireylerin ve kurumların potansiyellerini keşfetmelerine, geliştirmelerine ve daha başarılı olmalarına olanak tanıyan önemli ve güçlü bir araç olduğunu vurgulayan ICF Türkiye’nin yeni Başkanı Beyza Erdem Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Koçluk, kişisel ve profesyonel hayatta önemli bir fark yaratmak için kullanılabilecek değerli bir destektir. ICF Türkiye bu alanda en önemli kaldıraçlardan birisidir. Biz 2024-2026 Yönetim Kurulu olarak bu kaldıracın en etkin şekilde kullanılması için bu yola gönül koyduk. Koçluk çatısı etik değerlerimiz ve sorumluluğumuza paralel olarak sahip çıkarak  Profesyonel koçlardan, profesyonel koç olmak isteyenlere; akredite koçluk hizmeti verenlerden, bu alanda yer almak ve işini büyütmek isteyenlere; STK’lardan, derneklere; okullardan, bireylere, ve kurumlara kadar her bir aktörün faydasına ve koçluk alanına hizmet için buradayız. Tüm profesyonel koçlardan, meslektaşlarımdan önemli bir ricam, gönüllülük ile topluma fayda sağlayan projelerde yer almaları ve ICF çalışma kurumlarında sorumluluk almalarıdır.”

Uluslararası Koçluk Haftası (ICW’24)

Seçildikten sadece 1 ay içinde yeni yönetimin gerçekleştirdiği Uluslararası Koçluk Haftası (ICW’24) özellikle iş dünyasına önerdiği yeni yaklaşımlarla dikkat çekti. Adler Central Europe Fakülte Lideri, Eğitmen, Lider ve Takım Koçu Vedat Erol (MCC, ACPC)’un, “Müdürsüz ortak akıl ve ortak karar veren yönetimlere doğru: İnsanokrasi (Humanocrasy)İnsonakrasi (Humanocracy)” konusunu ele aldığı oturumu; Bosch Türkiye Ortadoğu ve Afrika İnsan Kaynakları Direktörü Umut Güvenç, Garanti BBVA Yetenek Çözümleri ve Ödüllendirme Direktörü Ceyhun İveneger ve L’Oreal Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Direktörü Murat Yüksel (PCC)’in katıldıkları “Koçlukta Fark Yaratan Kurumlar” panel oturumu ve İnovasyon Dönüşüm Lideri Dr. Hüseyin Güler’in, “Bilinmeyeni Kucaklamak: Süper Kahramanlardan Voltrana” oturumu iş dünyasına önemli açılımlar sunmalarıyla dikkat çektiler.

Kariyerlerine ‘koçlukla’ daha sağlam devam eden gençlerden akranlarına, ‘Adapte Olmayan Geri Düşer’ mesajı…

ICW’24’te ayrıca, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için düzenlenen “Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin” panelinde, ICF projelerinde yer alan gençler, koçluk kültürünün önemini farklı bakış açılarıyla vurguladılar. Farklı şehirlerden farklı üniversitelerden katılan öğrenciler ve öğrenimini tamamlayıp kariyer yolculuğuna başlayan gençler; koçluk öncesi ve koçluk sonrası somut karşılaştırmalar yaparak, potansiyellerini nasıl keşfettiklerini, hayata bakış açılarının nasıl değiştiğini katılımcılarla paylaştılar. Kariyerlerine ‘koçlukla’ daha sağlam devam eden gençlerden akranlarına, ‘Adapte Olmayan Geri Düşer’ mesajı öne çıktı… Etki ve ses getiren oturum ve paneller dışında; farklı araç ve deneyim fırsatı sunan çalıştay ve oturumlarda deneyimlenen uygulamalar; hem iş dünyası profesyonellerinin hem de profesyonel koçların takım çantalarına kattıkları deneyim araçları olarak yerini aldı.