Kurumsal kaynak planlaması ERP son dönemin en dikkat çeken teknolojileri arasında yer alıyor. Şirketlerin dijitalleşme sürecinde başrolde bulunan ve daha çok insan kaynaklarındaki ağır iş yükünü en aza indiren ERP, maliyetten ciddi tasarruf sağlanmasını beraberinde getiriyor. Yerli ERP sistemlerini kuran WOC Yazılım’ın CEO’su Koray Kartal, HardwareLab’ın sorularını yanıtladı. ERP ile işletmelere esneklik kazandırdıklarını anlatan Kartal, yapay zekanın da devreye girmesiyle birlikte yapılan tasarrufun arttığını, iş yükünün ise oldukça azaldığını söyledi.
Türkiye’de önemli kamu kurum, kuruluşları ve özel şirketler ile çalışan aynı zamanda yurt dışında da büyüme atağını sürdüren WOC ERP’nin CEO’su Koray Kartal, HardwareLab’ın sorularını şöyle yanıtladı:
Danışmanlık hizmeti de veriyoruz
WOC ERP sisteminden söz eder misiniz? Temelde hangi işlevleri sağlıyor, ne faydalar getiriyorsunuz?
Kurumsal kaynak planlaması (ERP) alanında uzmanlaşmış bir yazılım şirketiyiz. ERP, CRM ve bulut hizmetleri sunarak müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Bir işletmenin bütün süreçlerinin dijitalleştiği ve entegre şekilde çalıştığı yazılım sistemleri kuruyoruz. Sektör bağımsız olmakla beraber ağırlıklı olarak metal, metal işleme, kimya, otomotiv, plastik enjeksiyon sektörlerine hizmet veriyoruz. Bu sektörlerde önemli bir tecrübeye sahip olduğumuzu söyleyebiliriz, ayrıca danışmanlık pozisyonu da üsteleniyoruz.
İşletmelerin Endüstri 4.0 standartlarında üretim yapılmasını sağlayan sistemler kuruyoruz. Bizi farklı kılan en önemli noktalardan biri ise yüzde 100 yerli ERP’ye sahip olmamız. Bu özelliğimiz ile kamu projelerinde daha da öne çıkıyoruz. Bunun yanında bulut hizmetleri vermemiz de şirketlere, tek noktadan kontrol, erişilebilirlik, maliyet tasarrufu, esneklik, IT kadrosundan tasarruf, ekstra güvenlik gerektirmeme gibi birçok fayda sağlıyor.
WOC Yazılım olarak çeşitli üretim çeşitlerine hazır bir sisteme sahip olmamız ve bir sistemi müşterimizde uyumlaştırma süreçlerinde onlara her zaman tam destek vermemiz ile de farkımızı ortaya koyuyoruz. ERP sistemimizin kurulumunun ardından müşterilerimize 2 yıl da ücretsiz destek veriyoruz.
Yazılım sektörü büyük bir ivmelenme içinde
Türkiye’de şirketlerin ERP’ye olan ilgisi hangi düzeyde? Son dijitalleşme hamleleri ve yapay zeka kullanımı bu noktada nasıl etkili oldu?
Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en yüksek yerli ürün ağırlığına sahip sektör yüzde 82 ile yazılım sektörü olarak biliniyor. Türkiye’de katma değerli üretim ekosisteminin önemli indikatörleri olan Ar-Ge Merkezi sayısı Aralık 2023 itibarıyla bin 576’ya; Tasarım Merkezi sayısı 316’ya; teknoparklardaki firma sayısı ise 8 bin 605’e ulaştı.
Türkiye’de yatırımcılar tarafından son yıllarda en çok tercih edilen dikeyler de yazılım tabanlı. 2020 yılında Türkiye girişim ekosisteminde 178 milyon dolar yatırım yapıldı. 2022 yılında ise 341 yatırım turunda 1,74 milyar dolara ulaşıldı. Ayrıca 2023-2028 yılları arasında Türkiye yazılım sektörü gelirlerinin, yüzde 10,45 oranında yıllık büyümeye sahip olacağı öngörülüyor.
Hem dünyada hem de Türkiye’de 2028 yılına kadar en yüksek oranda büyümenin kurumsal yazılım sektöründe yaşanacağı da tahmin ediliyor. Kurumsal yazılım teriminin altında ise muhasebe yazılımları, insan kaynakları yönetimi (HRM), kurumsal kaynak planlaması (ERP) gibi birçok uygulama yer alıyor.
İnsan kaynakları verimli yönetiliyor
İnsan kaynakları alanına ilişkin ürün ve çözümleriniz nelerdir? Bunlar süreçleri nasıl kolaylaştırıyor?
WOC ERP İnsan Kaynakları Yönetimi, bordro, özlük ve izinler, mesai hesaplaması, teşvik gibi kalemleri kapsıyor. Yapı itibarıyla ihtiyaca göre şekillendirilebilen çözümleri, yerleşik ya da web tabanlı kullanım sayesinde de insan kaynağını daha hızlı ve esnek bir şekilde yönetmeye olanak sağlıyor. Ayrıca mobil olarak da kullanılabiliyor. Personel izin alacağı zaman telefonundan işlem yapabiliyor. İşe alımdan bordrolamaya, eğitimlerden performans değerlendirmelerine dek tüm İK süreçlerini dijitalleştirmek, insan kaynağının daha verimli yönetilmesini sağlıyor ve çalışan memnuniyetini, dolayısıyla da işletmenin genel performansını artırıyor.
Yapay zeka farkındalık yarattı
Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinizde neler yapıyorsunuz?
Samsun Teknopark, Gelişim Üniversitesi Tekmer ve İstanbul Şişli’deki merkez ofisimizde Ar-Ge birimlerimiz bulunuyor. Ar-Ge faaliyetlerimizi öncelikli olarak üretim alanında, sonrasında ise yapay zeka alanında gerçekleştiriyoruz.
TUBİTAK projemiz olarak geliştirdiğimiz Analitik MRP ile Türkiye’nin en hızlı MRP çözümünü sunuyoruz. Fazla kalem ürün içeren bir ürün ağacı üzerinden yapılan MRP hesaplamalarında ihtiyaç duyulan veriler, (ürün ağacı, stok bakiyeleri, satın alma talepleri ve bakiyeleri) uyguladığımız teknik ile hesaplama sırasında ihtiyaç duyulduğu anda çok hızlı bir şekilde erişebilir oluyor. Daha önce akşamdan sabah kadar süren üretim planlaması, Dinamik MRP ile saniyeler içinde yapılabiliyor.
Yapay zekânın farkındalığına uzun zaman önce başlayarak bu konuda farklı projeler geliştirmeye başladık. Bu projelerimizden biri ERP’de yapay zeka ile üretim kalite analizinin geliştirilmesini sağlayan yazılımımız WOC DNA. Yapay zeka ile geliştirdiğimiz bir diğer proje de WOC ERP & OpenIA entegrasyonumuz. Bu projemizde, arayüz üzerinden yapay zekayı kendinize göre eğitebiliyorsunuz. Bu açıdan bakıldığında ilkler arasında yer alıyor. Ayrıca bu projenin sağlayacağı avantajlardan biri de sesli komuta göre otomatik olarak saniyeler içerisinde raporlar oluşturulabilmek. OpenAI ile ERP’nin birleşmesi; müşterilerimize, rekabet durumunu güçlendirme, pazarın taleplerine daha iyi yanıt verme, uzun vadeli büyüme ve sürdürülebilir başarı alanlarında önemli bir avantajlar sağlıyor.
Bulut tabanlı hizmetler yaygınlaşacak
Yurt dışı konusundaki faaliyetler nelerdir? Hangi ülkeleri, coğrafyaları hedef alıyorsunuz?
WOC Yazılım olarak, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. Ayrıca şirketimizin Dubai’de de satış ofisi bulunuyor. Çok yakında zamanda çalışmalarımıza Almanya üzerinden devam edeceğiz.
Yazılım ihracatı konusunda neler yapıyorsunuz? Yakın gelecekte sektörde bu konuda neler görüyorsunuz?
ERP sektöründe yapay zekânın önemini erkenden fark ederek, birbirinden farklı yapay zekâ projelerine yaratımlar yapmakta ve yeni fırsatlar yaratarak iş dünyasını dönüştürmekteyiz.
Yapay zeka ve makine öğreniminin, yazılım sektörünün önümüzdeki dönemdeki en önemli trendlerinden biri olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu teknolojiler, iş süreçlerini otomatikleştirmek, veri analizi yapmak ve daha akıllı yazılım çözümleri geliştirmek için kullanılacak. Bulut bilişim hizmetleri, yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerini daha esnek ve ölçeklenebilir hale getiriyor. Önümüzdeki dönemde bulut tabanlı yazılımların ve hizmetlerin daha da yaygınlaşması bekleniyor. IoT cihazları ve uygulamaları da, endüstriyel otomasyon, akıllı ev sistemleri, sağlık ve tarım gibi birçok alanda kullanılıyor. IoT teknolojileriyle entegre yazılım çözümlerinin de önümüzdeki dönemde çok daha önem kazanacağını öngörüyoruz.