Dünyada yoğun bir elektrikli araç rekabeti yaşanıyor. Nedeni: Avrupa Birliği üyeleri başta olmak üzere İngiltere, ABD, Japonya hatta petrol zengini Ortadoğu’da bile karbon emisyonuna neden olan fosil yakıtlı yani dizel ve benzinli otomobillerin yerine doğa ile uyumlu elektrikli otomobil teknolojinin gelmiş olması. Bu alana yerleşmek isteyen Elon Musk’un Tesla markası ABD’de hükümdarlığını ilan ederken aynı başarıyı Avrupa ve hedef pazarlara taşıyamadan Çin’den karşı hamle geldi. BYD, bugün dünyanın en çok satan elektrikli otomobillerine sahip markası. Türkiye pazarına yeni giren BYD’nin ATTO 3 modelini teknolojisi açısından inceleme fırsatı bulduk. Tablet ile kullanılan araçlar statüsünde yer alan BYD ATTO 3, bir SUV’da olması gereken tüm unsurlara sahip. Teknolojisi mi? Onu da daha yakından anlatmak gerekiyor.
Çinli BYD ATTO 3 modeli ile kendine tam bir fiyat performans yol ustası yaratmış. C sınıfı SUV olan ATTO 3’ün birçok sürüş konforu ve özelliği bulunuyor.
Ön ve arkada karakteristik bir tasarıma sahip olan BYD ATTO 3, markanın “Ejderha Yüzü” olarak adlandırdığı tasarım dilini kullanıyor. Benzer otomobillerin fiyatları 2 milyon TL ve üzeri olurken, BYD OTTO 3 ise 1.6 milyon TL’lik fiyata sahip.
Otomobilin tasarımı, işçiliği, malzemesi oldukça kaliteli.
Biz vites geçişi konusunda sorunlar yaşadık. Bu az otomobil kullanmaya bağlı bir pratik eksikliği olsa da otomobilde daha basit bir vites sisteminin kullanılmasıyla, oldukça geniş iç hacme sahip aracın İstanbul trafiğinde daha verimli hareket edebileceğini söylemek gerekiyor.
BYD ATTO 3 hakkındaki detaylı videoyu bu bağlantıdan izleyebilirsiniz:
Green NCAP’ten 5 yıldız
Otomobil aynı zamanda güçlü bir bataryaya ve sağlam bir şasiye sahip. BYD ATTO 3 sahip olduğu teknolojiler ve özellikler sayesinde araçların verimliliğini değerlendiren Green NCAP tarafından 5 yıldızla ödüllendirildi. Temiz hava, enerji ve sera gazı değerlendirmelerinden yüksek değerler elde ederek verimliliğini kanıtladı.BYD ATTO 3 kullanıcıları aynı zamanda araç enerji paylaşım teknolojisi VtoL sayesinde aracın elektrik gücünü, maksimum 3.3 kW olacak şekilde elektronik ve elektrikli aletleri çalıştırmak için kullanabiliyorlar. Bu sayede elektrikli scooter’lardan kahve makinelerinde kadar birçok aleti çalıştırabilen BYD ATTO 3, outdoor aktivitelere ve kamp yaşamına da kusursuz uyum sağlıyor. BYD ATTO 3’te sunulan standart şarj kablosuyla kullanıcılar elektrikli aletlere sorunsuz bir şekilde güç verebiliyor.
endine özgü akıcı çizgileriyle bir ejderhanın yüzüne atıfta bulunan BYD ATTO 3, her açıdan farklı olmayı başarıyor. Arka tasarımda ise otomobilin genişliği boyunca uzanan stop lambaları, daha fazla şıklık ve görünürlük katıyor.
BYD ATTO 3, dış tasarımı kadar iç tasarımıyla da farklı olduğunu ilk bakışta hissettiriyor.
Teknolojik ve şık detaylara sahip geniş iç hacmi ile dikkat çeken BYD ATTO 3’ün kabini spor ve müzik temalarından ilham alınarak tasarlandı. Kabini çevreleyen, ön ve arka kapıya uzanan beyaz hatlar, otomobilin iç tasarımına daha kaslı bir görünüm katıyor.
Yüksek performanslı ve verimli güç ünitesi
Sportif tasarımıyla dikkat çeken BYD ATTO 3, performansıyla ve yüksek verimliliğiyle kullanıcılarını etkiliyor. Sadece 0.29 Cd rüzgar direnci katsayısıyla aerodinamik bir model olarak öne çıkan BYD ATTO 3, bu tasarımı yenilikçi güç ünitesi ve öncü Blade Batarya teknolojisiyle birleştiriyor. 60.4 kWh bataryayı 150 kW (204 PS) güç ve 310 Nm tork sunan elektrikli motorla kombine eden BYD ATTO 3, 0-100 km/s hızlanmasını 7.3 saniye ile gerçekleştirerek segmentindeki en hızlı tek motorlu elektrikli SUV olarak öne çıkıyor. WLTP ölçümlerine göre ortalama 420 km menzil sunan BYD ATTO 3 modeli, DC şarj ile yüzde 30’dan yüzde 80’e yalnızca 29 dakikada şarj edilebiliyor. Eco, Normal ve Sport olmak üzere üç farklı sürüş moduyla kullanabilen BYD ATTO 3, kullanıcıların her yol koşulunda ve ortam konforlu bir sürüş elde etmesini sağlıyor.
BYD ATTO 3, 4,445 mm uzunluğa, 2,050 mm genişliğe, 1,615 mm yüksekliğe ve 2,720 mm aks aralığına sahip BYD ATTO 3, bu sayede 5 kişi için de önde ve arkada geniş bir yaşam alanı sunuyor. BYD ATTO 3’ün 440 litrelik bagaj hacmi koltuklar katlandığında 1,338 litreye çıkıyor.
Hayatı kolaylaştıran teknolojileriyle öne çıkan BYD ATTO 3 modelinde, geleneksel anahtarın yerini alan NFC Kart da, standart olarak sunuluyor. Kart sayesinde aracın sol dikiz aynasında yer alan NFC alanıyla aracı açmak ve kapatmak çok kolaylaşıyor.
Özetlemek gerekirse, otomobilde çok iyi bir teknoloji kullanılmış.
Büyük bir ekran.
Direksiyonda gösterge ekranı.
Koltuk ısıtmasından, klimaya, enerji tüketimine kadar her şeyin tabletten ayarlanabilmesi otomobilin artıları.
Büyük hacmine göre kısa sürede şarj oluyor. Süre 24 dakika. Bu sürede yüzde 50 şarja ulaşmak ve yaklaşık 300 KM hız yapmak mümkün.
Ama unutulmamalı ki elektrikli otomobillerde hız yapıldıkça, şarj o oranda azalıyor. Buna göre bir menzil ve hız belirlenmeli.
İstanbul’da ikinci bir araç ya da Ege’de, Anadolu’da nispeten daha az trafiğin olduğu, şarjın verimli kullanılabileceği alanlar için biçilmiş kaftan bir araç BYD ATTO 3 modeli.