Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) geçen öğrenciler 8 Ağustos’a kadar okul ve bölüm tercihlerini yapacak. İyi bir sıralama yapan öğrenciler hedefledikleri bölüm ve üniversiteleri yazarken sıralaması kötü olan bazı öğrenciler ise istemediği üniversite veya bölümü yazmak ile mezuna kalma seçeneklerinden birini tercih edecek. Öğrencinin mezuna kalma kararını yalnız başına almaması gerektiğini söyleyen Derslig Kurucu Ortağı Mehmet Özdemir, “Mezuna kalmak, eğer öğrenci hâlihazırda sınava yeterince hazırlanamadığını düşünüyorsa, mevcut sıralamasından memnun değilse ve mezun durumdayken daha sistemli hazırlanarak bulunduğu durumdan daha iyisini yapacağına inanıyorsa önerilebilir.” diyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler için tercih maratonu başladı. Sınava katılan öğrencilerin, 8 Ağustos’a kadar tercih edecekleri okul ve bölümleri belirlemeleri gerekiyor. Adaylar doğru tercih yapmak için ilgili puan türündeki başarı sıralamasını baz alıyor. Sıralaması iyi olan öğrenciler hedeflediği üniversite ve bölümleri yazıyorlar. Sınavda iyi bir sıralama yapmayan öğrenciler ise istemediği üniversite veya bölümü yazmak ya da mezuna kalmak arasında bir tercih yapmak zorunda kalabiliyor.
12. sınıftaki bir adayın bir yandan okula giderken diğer yandan sınava hazırlandığını ve zaman yönetimi konusunda da çoğu kez sıkıntılar yaşayabildiğini hatırlatan Derslig Kurucu Ortağı Mehmet Özdemir, mezuna kalmanın da bu noktada bazı öğrenciler için doğru bir tercih olabileceğinin altını çiziyor.
Mezuna kalmak nedir?
Mezuna kalmak, aktif öğrenciliğin ardından bir yıl daha sınava hazırlanmak anlamına geliyor. Mezuna kalma kararını öğrencilerin yalnız başına almaması gerektiğinin altını çizen Özdemir, şöyle konuşuyor:
“Kimi öğrenciler henüz 12. sınıfta yarışın tam da ortasındayken bu kararı verirken bazıları hedefinin oldukça gerisinde bir sıralama yaptığı için bu kararı alabiliyor. Kimi öğrenciler ise sadece hedefinin birkaç bin kişi gerisinde kaldığı için tercihini bu yönde kullanıyor. Ancak ben bir eğitimci olarak öncelikle karar vermeden önce bu konuda bir uzman görüşü almak gerektiğini düşünüyorum. Öğrencinin kim olduğu, mezuna kalmanın psikolojisinin üstesinden gelip gelemeyeceği, hedeflerine olan bağlılığı vb. faktörler, öğrencinin çevresi tarafından değerlendirilerek bu karar verilmeli. Hâlihazırda öğrenci sınava yeterince hazırlanamadığını düşünüyorsa, mevcut sıralamasından memnun değilse ve mezun durumdayken daha sistemli hazırlanarak bulunduğu durumdan daha iyisini yapacağına inanıyorsa mezuna kalması önerilebilir.”
Deneme testi çözmek önemli
Bugün 1 milyonun üzerinde öğrencinin kullandığı online eğitim platformu Derslig’in ilkokuldan liseye kadar tüm öğrencilerin olduğu gibi YKS’ye hazırlanan öğrencilerin de hayatını kolaylaştırdığının altını çizen Özdemir, animasyon destekli konu anlatımları, interaktif içerikleri, yeni nesil soruları, yapay zeka destekli geri bildirimleri ve interaktif zaman çizelgesi gibi özellikleri sayesinde hem gelecek sene YKS’ye ilk kez girecek hem de bu sene mezuna kalan öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde Derslig’ten güç alabileceğini söylüyor.
Çokça deneme çözmenin sınavlarda öğrenci başarısını pozitif etkilediğini de ifade eden Özdemir, “Öğrenci bir konuyu çok iyi anlamış olabilir ancak çeşitli sorular çözerek hem sınav pratiği kazanmak hem de eksiklerini çözdüğü sorular üzerinden tespit etmek bu maratonda öğrenciye en çok katkı sağlayacak şeylerden biridir. Derslig’de öğrenci katıldığı deneme sınavlarında binlerce kişi arasındaki yerini görmesinin yanı sıra deneme sınav sonuçlarına göre Derslig yapay zekâsının oluşturduğu program ile eksiklerini giderebilir” diyor.
Akıllı Veli Asistanı velinin kaygısını gideriyor
Sınava girecek öğrenciler kadar onların ebeveynlerinin de büyük bir stres yaşadığını, bu nedenle de sürekli olarak çocuklarını ders çalışmaları konusunda uyardıklarını anlatan Özdemir, “Genellikle veliler çocuğunun bilgisayar başında geçirdiği süreyi yanlış değerlendirebiliyor ve ister istemez de kaygısını onlara yansıtabiliyor. Bu noktada Derslig Akıllı Veli Asistanı, öğrencinin hangi derste ne kadar süre geçirdiği, derslerdeki başarı durumu gibi bilgileri veliye sunarak velinin kaygısını gidermeye de katkı sağlıyor. Böylelikle öğrenci de daha çok strese girmemiş oluyor. Ayrıca ben Derslig’de öğretmenler ve eğitim koçları tarafından yayınlanan blog yazılarının da bu süreçte öğrencilere çok fayda sağlayacağını düşünüyorum.” diye konuşuyor.