We Are Social Digital 2021 verilerine göre, Türkiye’de e-ticaret yapan internet kullanıcıları oranı yüzde 63’ten yüzde 75’e yükseldi. Kişi başına 158 dolar olan online alışveriş hacmi, 304 dolara ulaştı. Globalde para en çok moda ve güzelliğe harcandı.
We Are Social Digital 2021 verilerine göre, Türkiye’de e-ticaret yapan internet kullanıcıları oranı yüzde 63’ten yüzde 75’e yükseldi. Bu artışla Türkiye, dünya sıralamasında 15 basamak yükseldi. 2020 yılında Türkiye’de her 100 kişiden 75’inin online alışveriş yaptığı belirtilen rapora göre, Türkiye e-ticarette yüzde 76,8 olan dünya ortalamasına yaklaştı.
Online’da kişi başına düşen harcama yüzde 92 arttı
Rapora göre, Türkiye’de 2019 yılında kişi başına 158 dolar olan online alışveriş hacmi, 2020’de 304 dolara ulaştı. Türkiye, son bir yıldaki yüzde 92’lik artışla ülkeler sıralamasında 29’uncu sırada yer aldı. Mobil ödeme oranında ise yüzde 14,8’lik artış mevcut.
Dijitaldeki reklam pazarı 435 milyar dolar olacak
E-ticarette başarılı sonuç almanın dijital pazarlama stratejisine dayandığını belirten EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, “Statista verilerine göre, dünya çapındaki dijital reklam harcamaları yıl sonunda yaklaşık yüzde 13 artarak 435 milyar dolara yükselecek. Türkiye, e-ticarette en iddialı pazarlardan biri. Üretim sektöründeki şirketlerin bu alanda yaratıcı ve performansa yönelik işler yapması gerekiyor. Dijital dünya, üreten fakat ürettiklerini potansiyel müşterilerine yeteri kadar ulaştıramayan, dijital iletişim çağını yakalamakta zorlanan şirketlere önemli fırsatlar sunuyor. Bizler de şirketleri çıktıları gözle görülen dijital pazarlama fırsatlarıyla bir araya getiriyoruz.” açıklamasında bulundu.
Globalde en çok moda ve güzelliğe para harcandı
We Are Social Digital 2021 raporuna göre, kişi başı online alışveriş harcaması dünya genelinde 703 dolar. E-ticaret yolculuğunda en çok satın alınan kategorilerin başında moda ve güzellik yer alıyor. Raporda yer verilen Statista verisine göre, moda ve güzellik kategorisi 2020’de 665,6 milyar dolar ile küresel e-ticaret gelirlerinin en büyük payını oluşturarak ilk sırada yer aldı. Tahtı moda ve güzelliğe bırakan seyahat kategorisi ise 593,6 milyar dolar ile ikinci sıraya yerleşti.
EG Bilişim Teknolojileri hakkında:
2011 yılında kurulan EG Bilişim Teknolojileri, Google reklamları, SEO çalışmaları ve sosyal medya reklam yönetim hizmetleri konusunda küçük ve orta büyüklükteki kurumlara hizmet veriyor. 2016 yılında Google SMB Premier Partner Programı’na dahil olan EG Bilişim Teknolojileri, dijital pazarlamayı maliyet olmaktan çıkarıp yatırıma dönüştürme amacıyla çalışıyor. EG Bilişim Teknolojileri, müşterilerine dijital pazarlamayla ilgili yeni stratejiler sunarken, dijital pazarlama alandaki gelişmeleri değerlendirerek yeni yol haritaları da belirliyor.