Dijital ödeme sistemleri kullanıcılara sunduğu kolaylık, pratiklik aynı zamanda da güven nedeniyle son 5 yılın en hızlı büyüyen sektörleri arasına girdi. 2020 yılında sektördeki büyüme katlanma tabirini de geride bırakarak uçuşa geçmenin anlatımı olan kanatlanarak büyüdü. Türkiye’deki en büyük dijital ödeme sistemi başarısını yazan Papara, 4 yıllık süre içinde 5 milyonluk kullanıcı sayısını aşmayı başardı ve 2021 için 10 milyon kullanıcı hedefi koydu. Şirket başta Avrupalı Türklerin yaşadığı ülkeler olmak üzere Doğu Avrupa’yı gündemine aldı. Öte yandan hızlı büyüyen kuruluşların öncülerinden PayCore de hem kullanıcı sayısını arttırdı, hem işlem hacmini büyüttü. Şirket hedefine 5 yıllık plan içinde Türkiye’nin ve bölgenin en büyüğü olmayı aldı. Temasız ödeme sistemleri alanında hizmet veren ininal da işlem hacmini yüzde 85 oranında büyüterek, sektörün de büyümesine katkı sundu. PaybyMe ise geçen yılı yüzde 69’luk bir işlem hacmi yükselişi ile tamamladı. Aynı zamanda Turkcell’in gücü ile büyüyen Paycell ise şirketlere maliyet avantajları sunan yeni uygulamalarını da devreye alarak yoluna devam etti. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Paycell’in Türkiye’nin yeni unicorn’u olacağına inandığını anlattı.
Papara 5 Milyon Barajını Aştı
2016 yılında faaliyete geçtikten sonra Papara, Türkiye’nin en önemli ve en çok kullanılan dijital ödeme sistemi oldu. Ahmed Faruk Karslı’nın CEO’luğu döneminde 5 milyon kullanıcı sınırını 2020 içinde aşan şirket, her ay 300 binin üzerinde yeni kullanıcı edinmeye başladı. Papara, Covid-19’un etkisiyle beraber 2020’yi yaklaşık 8 kat büyüyerek kapattı. Büyümenin ve başarının tesadüf olmadığını anlatan Ahmed Faruk Karslı, gençleri nakit yerine elektronik para ve ödeme sistemleri kullanımına teşvik ederek ‘nakitsiz toplum’ olma yolunda önemli bir misyon üstlendiklerini söyledi. Böylece hem daha şeffaf bir ekonomi hem de çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmayı hedeflediklerini belirten Karslı, “Papara, Türkiye’de en büyük banka alternatifi olarak tanımlanabilecek bir girişim. Kendimizi bir finans kuruluşundan daha çok teknoloji geliştiren bir kuruluş olarak görüyoruz ve her zaman geliştirdiğimiz ürünlerle fark yaratmaya çalışıyoruz. Örneğin; Papara Edu Card projemizle genç bireylerin finansal bilince erken yaşta ulaşmasını, bütçesini yönetebilmesini, kötü alışkanlıklardan uzak kalmasını ve nakitsiz topluma geçişimizi hızlandırma hedefliyoruz. Edu Card ile yüzbinlerce öğrenciye ulaştık. İstanbul’un yanında Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Aydın gibi illerde de projemiz uygulanmaya başladı. Amacımız Edu Card’ı üç yıl içinde tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırmak” dedi.
200 Milyon TL Yatırım Hedefi
Ahmed Faruk Karslı, yakın zamanda Papara’nın anlaştığı bankalar aracılığı ile kredi vereceğini belirtti. Karslı ayrıca, döviz alım satımında Papara’daki makas oranlarının bankalara göre çok daha düşük olduğunu, döviz alım satımının kullanıcılara kar getirdiğini belirtti. Öte yandan Karslı, 2021 yılında 200 milyon lira yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, “Türkiye’de 2020 yılında en çok indirilen ve en yüksek skora sahip olan fintech uygulamasıyız. Kullanıcılarımıza çok yakında ilk olarak Türkiye, daha sonra da global hisse senedi piyasalarına erişim imkânı tanıyacağız. Kredi ihtiyacı olan kullanıcılarımız için bankalardan kendileri adına aldığımız en iyi teklifi iletecek ve tüm finansal ihtiyaçlarını Papara uygulamasında gidereceğiz” dedi.
PayCore’un Hedefi Bölge Liderliği
2001 yılında faaliyete geçen ve ödeme sistemlerinde çözüm sağlayıcı PayCore, processing sektöründeki hızlı büyümesiyle dikkat çekti. PayCore 2020 yılı Kasım sonu itibariyle PayCore Processing, aylık ortalama 173 milyon, toplamda 1,9 milyar finansal ödeme işlemine aracılık etti. Bu rakamın 1,8 milyar adedini finansal işlem kabulü (acquiring), 78,5 milyon adedini ise kartlı işlemler (issuing) oluşturdu. PayCore Processing, in-house geliştirdiği ödeme sistemleri yazılımları ile hizmet verdiği finansal kuruluş sayısını yurt içinde 51, yurt dışında ise 16’ya yükseltirken bugün toplamda 600 adet dijital ödeme kabul eden kuruluşa, ödeme kabul platformu verdi. PayCore Processing bugün; bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları, devlet kurumları, telekom operatörleri ve perakendecileri içeren, 12 ülkedeki toplam 67 adetlik geniş bir müşteri tabanına, dijital ödeme, POS yönetimi, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart yönetimi, ATM yönetimi, otomatik geçiş, ücret toplama ve kart saklama gibi operasyonel hizmetleri içeren dış hizmet sağlayıcılığı alanında faaliyet gösteriyor.
Visa İle Önemli İşbirilği
PayCore Processing’in Türkiye ve yakın bölgede faaliyet gösteren, kendi geliştirdiği ödeme sistemleri yazılımları ile platform bağımsız, güvenli, kesintisiz, esnek ve değişen regülasyonlara tam uyumlu hizmet veren bir dış hizmet sağlayıcı kuruluş olduğunun altını çizen PayCore CEO’su Turgut Güney, özellikle son dönemde gerçekleştirdikleri satın almaların processing sektöründe Türkiye’nin ve bölgenin en büyük gücü olma hedeflerine yönelik bir sıçrama etkisi yarattığını dile getirdi. Güney şunları söyledi: “Kurum içinde geliştirdiğimiz ödeme çözümlerinin yanı sıra Visa ve Mastercard gibi lider kurumlarla ilişkilerimiz de bizi yenilikçilik konusunda öne çıkarıyor. Katma değerli hizmetler aracılığıyla uçtan uca processing hizmetleri sağlayabiliyoruz. Bölgede, processing yapabilmek için sahip olduğumuz sertifikalarımız ve yetkinliklerimizin yanı sıra özellikle dijital destekli ödeme sistemi çözümlerimizle rakiplerimizden farklılaşıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki süreçte bu alandaki hızlı büyümemizi sürdürmek, gelecek 5 yıllık dönemde ise Türkiye ve yakın bölgenin lider processing firması olmak.”
Oyun Harcaması İle Büyüdü
2012 yılında kurulan ininal, 2020 yılını yüzde 85’lik büyümeyle tamamlayarak 2021 yılı için hedef büyüttü. ininal CEO’su Hakan Gonca, pandemi ile birlikte ininal işlem hacminin yüzde 85 büyüdüğünü, en fazla büyümenin dijital oyun harcamalarında gerçekleştiğini ve bu alanda hacmin iki katına çıktığını belirtti. Dijital oyun hacimlerindeki büyümeyi e-ticaret alanındaki büyümeler takip etti. ininal’ın 2021 planlarını da anlatan Gonca, 2021’de mikro kredi, hisse alım-satımı, altın, dolar, euro hesapları ve yurt dışı para transferi gibi temel finansal ihtiyaçlara cevap veren özellikleri hayata geçireceklerini belirtti. Gonca, “Pandemiyle birlikte düşündüğümüz veya planladığımız birçok değişim seneler yerine aylar içinde hayata geçti. Biz de kullanıcılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda önemli hizmetleri hayata geçirdik. Kullanıcıların önceliğinin evlerinden çıkmadan hizmetlere anında ulaşmak ve tüm işlemlerini online olarak gerçekleştirebilmek olduğunu gördük. Önümüzdeki süreçte de bu durumun devam edeceğini öngörüyoruz. 2020’de büyümemizi güçlü olduğumuz alanlar olan oyun harcamaları ve e-ticarette gerçekleştirdik. İşlem hacmimizi yüzde 85 oranında büyüttük. Pandeminin etkisiyle özellikle dijital oyun harcamaları iki katına çıkarken, e-ticaret yüzde 85 oranında büyüdü. Önümüzdeki dönemde de bunun etkilerini görmeye devam edeceğiz” dedi. Pandemi döneminde dijital cüzdanlar ve temassız kartların kullanımının yaygınlaştığını belirten Gonca, “Temassız kart ve dijital cüzdan kullanım oranının 2021 sonrasında daha da artacağını öngörüyoruz. Bu dönemde özellikle parçası olduğumuz Multinet grubuyla beraber yaptığımız iş birliği ile kare koda yatırım yaptık ve 30 bin Multinet noktasında ininal Cüzdan üzerinden kare kod ile ödeme özelliğini hayata geçirdik” dedi.
Yeni Unicorn Olacak
Turkcell’in iştiraki olan dijital ödeme platformu Paycell de 2020’de bir dizi yeniliğe imza attı. Paycell’in Android işletim sistemine sahip POS cihazı, Vergi Usul Kanunu 507 numaralı tebliğine uygun ilk Android POS oldu. Turkcell’den yapılan açıklamada Paycell’in 11 binden fazla üye iş yerine geniş yelpazede servis sunduğu belirtildi. Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Yılmaz, “Şirketlerimizin hayatını kolaylaştıran aynı zamanda da maliyetlerini azaltan çözümlerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Paycell Android POS cihazımızı sadece ödeme alan bir cihaz olmanın ötesinde farklı ihtiyaçlara uygun çözümleri tek elden sunabilen bir platform haline getirdik. Büyük şirketler Paycell Android POS üzerinde kendi ihtiyaçlarına yönelik uygulamaları kolay bir şekilde geliştirebilirken, küçük ölçekli iş yerleri de Paycell Android market üzerinden ihtiyaçlarına uygun stok yönetimi, raporlama, kampanya ve iletişim yönetimi gibi uygulamaları indirerek kullanabiliyor” dedi. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise temassız ödeme sistemlerinin giderek büyüdüğünü ve Turkcell bütçesinin önemli bir bölümünün bu alandan geldiğini anlatarak, Paycell’in Türkiye’nin yeni unicornu olacağını anlattı.
Yurt Dışı Atağına Kalktı
Temassız ödeme, e-para ve dijital cüzdanlarla sektörünün bir diğer oyuncusu PaybyMe ise yurt dışında büyüdü. Temassız ödemenin yeni bir boyuta ulaştığını ve çok kullanılmaya başladığını anlatan PaybyMe’nin Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Meşeci, “Nakit olmayan işlemler incelendiğinde geçtiğimiz dönemde en yüksek büyüme oranı yüzde 25’lik bir hacimle Asya-Pasifik (APAC) ülkelerinde gerçekleştirildi. Bu hızlı yükselişi; akıllı telefonların pazara giriş hızındaki artış, e-ticaretin popülaritesinin daha da artması, dijital cüzdanların yaygınlaşması ve gelişen QR kodlu ödeme sistemleri gibi etkenler destekledi. AB üyesi ülkelerde büyüme yüzde 12 oranında gerçekleşirken, AB üyesi olmayan ülkelerde ve MENA’da yüzde 19, LATAM’da yüzde 8, Kuzey Amerika’da ise yüzde 6’lık oranda büyüme gerçekleşti. Son olarak dünya geneline baktığımızda 2014-2019 arası yıllık büyüme oranı yüzde 12.5 iken, 2018-2019 yılları arası bu oran yüzde 14.1 oldu” dedi.