Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Ülke olarak güzel bir başarı hikayesi yazabiliriz. Türkiye’nin bir sonraki unicorn’unun techfin alanından çıkması kuvvetle muhtemel” dedi.
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “İş Dünyası Söyleşileri” kapsamında yaptığı değerlendirmede, salgın sürecinde sundukları dijital servislere yönelik talepte önemli yükselişler yaşandığını, iletişim ve yaşam platformları BiP’te görüntülü görüşme süresinin yüzde 90 artarak 29 milyon dakikaya ulaştığını söyledi. Salgın sürecinde video konferans sistemlerine de ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Erkan, bu kapsamda yetkinliklerini kullanarak BiP Meet’i geliştirdiklerini, güvenlik açığı ve veri kayıpları gibi endişelerin önüne geçerek güvenli bir alternatif oluşturduklarını ifade etti. Erkan, diğer platformlarda verilerin ülke içinde kalmadığını, bunun birçok probleme yol açtığını vurgulayarak, “Biz ticari motivasyondan ziyade ülkenin ihtiyacı olduğu için BiP Meet platformunu hızlı bir şekilde hayata geçirdik. Geliştirmelerimiz devam ediyor ama oldukça iyi bir noktadayız. Baktığımız zaman salgın, Turkcell ürün portföyüne yeni bir servis kazandırdı.” diye konuştu.
BİP Meet Çok Önemli
BiP Meet’in, kullanıcı verilerinin yurt dışına gitmesini önlemek amacıyla Turkcell veri merkezlerinin yüksek güvenlikli altyapısını kullandığını aktaran Erkan, şunları kaydetti: “Biz BiP Meet’i çıkarırken benzerleri olduğunu biliyorduk. En önemli farklılığı; yerli veri merkezinde verilerin tutulması ve bu platform üzerindeki etkileşimin tamamen Türkiye’deki şebekeden kullanılması. Bugün yabancı platformları kullandığınızda yurt dışındaki veri merkezleri üzerinden hizmet alıyorsunuz. Bu güvenlik olduğu kadar kalite problemi de yaratıyor. Diğer taraftan maliyetinizi ve kapasite ihtiyacınızı da artırıyor. O yüzden de burada yerli ve milli olmasının yanı sıra platformun Türkiye’deki veri merkezlerinde bulunması maliyetleri de azaltıyor. Hem maliyet anlamında rekabetçi olması hem de kalite anlamında daha iyi konuma gelmesi için çalışıyoruz. Elbette teknoloji ve beklenen özellik setleri konusunda biraz yolumuz var. Bu kadar hızlı bir şekilde yakalamak çok kolay değil ama rakiplerimizi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum. Özellikle de Türkiye’de çok rahat geçeriz.”
Paycell Çok Kıymetli Bir Yerde
Murat Erkan, Türkiye’nin genç nüfusu ve potansiyeli ile dijital ödeme alanında büyük bir fırsat barındırdığını belirterek, hala nüfusun yüzde 30’unun, hesap açabilecek yaşta ve ekonomik durumda bulunmasına rağmen bankacılık sistemine kayıtlı olmadığını ifade etti. Hem günlük yaşamda hem de e-ticaret tarafında ödeme sistemlerinin hızla dijitalleştiğine dikkati çeken Erkan, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma yolunda ilerleyen bir ülke olarak techfin tarafının barındırdığı fırsatları iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda ülke olarak güzel bir başarı hikayesi yazabiliriz. Pandeminin, techfin devrini en az 10 sene erkene aldığını düşünüyoruz. Türkiye’nin bir sonraki unicorn’unun techfin alanından çıkması kuvvetle muhtemel.” değerlendirmelerini yaptı. Erkan, bu noktada Paycell yatırımlarının çok kıymetli bir yerde durduğunu, bununla banka hesabı olsun ya da olmasın herkesin finansal servislere erişimini sağlayarak Türkiye’nin en büyük ödeme platformu konumuna gelmeyi hedeflediklerini dile getrdi.